Iratkozzon fel hírleveleinkre, hogy naprakész, gazdálkodásához létfontosságú tartalmakhoz juthasson!
Kiskert Kárkép - 2023.02.17
A hazai gasztrokultúránk meghatározó növénye a burgonya. Elkészítésének módjait a magyar társadalom párszáz év alatt tökéletesre fejlesztette.
Ez idő alatt ráaggattunk jónéhány, tájegységenként eltérő megnevezést, mint a pityóka, kolompér, krumpli, földialma, svábtök. Ebből is látszik mennyire beépült ez a növény a kultúránkba és ennek köszönhetően el se tudjuk képzelni nélküle az ételeket (az életet).
A legjobb a hazai!
Eme állítást nemcsak a kertünkben megtermelt burgonyára értem, hanem annak az alapjául szolgáló vetőburgonya-előállítást is. A MATE Keszthelyi Burgonyakutató Állomásának munkatársai több évtizede dolgoznak azon, hogy a legjobb minőségű vetőgumót állítsák elő a kertészek számára. Az itt folyó nemesítés fő célja, hogy a hazai éghajlatra adaptált, a burgonya legfontosabb betegségeire ellenálló fajtákat hozzanak létre. Ezek a fajták jó barátjuk lehetnek a biokertészeknek is, hiszen a burgonyabogár kivételével nem igényelnek további növényvédelmi beavatkozást. A tavalyi év meghökkentő aszálya után még inkább felértékelődik a választott fajták hő és szárazság okozta stressz elleni tűrőképessége. A keszthelyi burgonyafajták ezen a területen is kiválónak bizonyulnak, így azokat a szárazságnak kitettebb kertekben is biztonsággal lehet termelni. Bőséges termést, kiváló étkezési minőséget, valamint ízt várhatunk tőlük.
„Ahogy a folyó vize is a forrásnál a legtisztább, úgy a legjobb minőségű vetőgumó is annak forrásánál, a fajtatulajdonosnál van.”
Keressék a kiváló minőségű, akár többször is újraültethető keszthelyi burgonyafajták minőségi, fémzárolt vetőburgonyáját a MATE Keszthelyi Burgonyakutató Állomásán, vagy viszonteladó partnereknél és a gazdaboltokban!
LEGOLVASOTTABB HÍREK