A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

Kiskert Kárkép - 2023.02.17

A hazai gasztrokultúránk meghatározó növénye a burgonya. Elkészítésének módjait a magyar társadalom párszáz év alatt tökéletesre fejlesztette.

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?


Ez idő alatt ráaggattunk jónéhány, tájegységenként eltérő megnevezést, mint a pityóka, kolompér, krumpli, földialma, svábtök. Ebből is látszik mennyire beépült ez a növény a kultúránkba és ennek köszönhetően el se tudjuk képzelni nélküle az ételeket (az életet).

A legjobb a hazai!

Eme állítást nemcsak a kertünkben megtermelt burgonyára értem, hanem annak az alapjául szolgáló vetőburgonya-előállítást is. A MATE Keszthelyi Burgonyakutató Állomásának munkatársai több évtizede dolgoznak azon, hogy a legjobb minőségű vetőgumót állítsák elő a kertészek számára. Az itt folyó nemesítés fő célja, hogy a hazai éghajlatra adaptált, a burgonya legfontosabb betegségeire ellenálló fajtákat hozzanak létre. Ezek a fajták jó barátjuk lehetnek a biokertészeknek is, hiszen a burgonyabogár kivételével nem igényelnek további növényvédelmi beavatkozást. A tavalyi év meghökkentő aszálya után még inkább felértékelődik a választott fajták hő és szárazság okozta stressz elleni tűrőképessége. A keszthelyi burgonyafajták ezen a területen is kiválónak bizonyulnak, így azokat a szárazságnak kitettebb kertekben is biztonsággal lehet termelni. Bőséges termést, kiváló étkezési minőséget, valamint ízt várhatunk tőlük.

„Ahogy a folyó vize is a forrásnál a legtisztább, úgy a legjobb minőségű vetőgumó is annak forrásánál, a fajtatulajdonosnál van.”

Keressék a kiváló minőségű, akár többször is újraültethető keszthelyi burgonyafajták minőségi, fémzárolt vetőburgonyáját a MATE Keszthelyi Burgonyakutató Állomásán, vagy viszonteladó partnereknél és a gazdaboltokban!


Címkék: kert, kertészkedés, veteményes, zöldség, zöldségtermesztés, burgonya, burgonyatermesztés

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...