TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

Kiskert Kárkép - 2023.02.17

A hazai gasztrokultúránk meghatározó növénye a burgonya. Elkészítésének módjait a magyar társadalom párszáz év alatt tökéletesre fejlesztette.

Ez idő alatt ráaggattunk jónéhány, tájegységenként eltérő megnevezést, mint a pityóka, kolompér, krumpli, földialma, svábtök. Ebből is látszik mennyire beépült ez a növény a kultúránkba és ennek köszönhetően el se tudjuk képzelni nélküle az ételeket (az életet).

A legjobb a hazai!

Eme állítást nemcsak a kertünkben megtermelt burgonyára értem, hanem annak az alapjául szolgáló vetőburgonya-előállítást is. A MATE Keszthelyi Burgonyakutató Állomásának munkatársai több évtizede dolgoznak azon, hogy a legjobb minőségű vetőgumót állítsák elő a kertészek számára. Az itt folyó nemesítés fő célja, hogy a hazai éghajlatra adaptált, a burgonya legfontosabb betegségeire ellenálló fajtákat hozzanak létre. Ezek a fajták jó barátjuk lehetnek a biokertészeknek is, hiszen a burgonyabogár kivételével nem igényelnek további növényvédelmi beavatkozást. A tavalyi év meghökkentő aszálya után még inkább felértékelődik a választott fajták hő és szárazság okozta stressz elleni tűrőképessége. A keszthelyi burgonyafajták ezen a területen is kiválónak bizonyulnak, így azokat a szárazságnak kitettebb kertekben is biztonsággal lehet termelni. Bőséges termést, kiváló étkezési minőséget, valamint ízt várhatunk tőlük.

„Ahogy a folyó vize is a forrásnál a legtisztább, úgy a legjobb minőségű vetőgumó is annak forrásánál, a fajtatulajdonosnál van.”

Keressék a kiváló minőségű, akár többször is újraültethető keszthelyi burgonyafajták minőségi, fémzárolt vetőburgonyáját a MATE Keszthelyi Burgonyakutató Állomásán, vagy viszonteladó partnereknél és a gazdaboltokban!

Címkék: kert, kertészkedés, veteményes, zöldség, zöldségtermesztés, burgonya, burgonyatermesztés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kincs a tarlón – Szármaradványoktól a fekete aranyig

Nyár elején a repce és a kalászosok aratásával kezdetét veszi a betakarítás várva várt időszaka. A munka sikerét ...