TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,15
USD: 355,93
CHF: 389,93
GBP: 453,06
Hirdetés
Kik a kártevők természetes ellenségei és mit köszönhetünk nekik?

Kik a kártevők természetes ellenségei és mit köszönhetünk nekik?

Kiskert Kárkép - 2023.02.15

A növényvédelemről sokaknak a növényvédő szerek használata jut eszébe, pedig ez korántsem korlátozódik erre a módszerre. A növényvédelem tárgykörébe bele tartozik a biológiai védekezés is, és egyúttal a növényi károsítók természetes ellenségeinek védelme.

Azonban a nem szelektív rovarölőszerek túlzott és nem szakszerű használata csökkentheti a hasznos szervezetek számát, így a mi felelősségünk ezeknek a növényvédő szereknek a körültekintő használata, vagy teljes elhagyása.

A hasznos élő szervezetek többek között a termesztett növényeinket károsító élőlények természetes elleneségei, ezért kell őket védeni.

Kikkel találkozhatunk a kertben?

Fátyolkák

A fátyolkák kártevőirtási elfoglaltságukkal az éjszakai életmódjuk miatt kevés eséllyel találkozhatunk. Ezek a rendkívüli rovarok pontosan azokat a kártevőket falják, mind lárva, mind kifejlett állapotban, akiktől nagyon szeretnénk megszabadulni. Oh, micsoda szerencse ez nekünk. Bizonyos fátyolka fajok specializálódtak egy-egy zsákmányfajra, de vannak kevésbé válogatósak. Az étlapjukon rajta vannak a levéltetvek, pajzstetvek, kabócák, liszteskék, levélbolhák, tripszek és még az atkák (nem rovarok) is.

A fátyolkák a tojásaikat hajszálvékony nyél végére helyezik, hogy az arra járó fátyolkatojás vadászt megtévesszék és az éhesen álljon tovább.

Levéltetű-fürkész darazsak

Kik a kártevők természetes ellenségei és mit köszönhetünk nekik?

Ezek az apró rovarok a levéltetvek belső parazitái. A megtermékenyített nőstények a levéltetvek testébe helyezik a tojásaikat. Kikelés után a lárva belülről felemészti a parazitált egyedet, majd lyukat rág a mumifikálódott testre és kirepül folytatva hasznos tevékenységét.

Katicabogarak

A kis pöttyös labdákat senkinek sem kell bemutatni, a biológiai növényvédelem úttörői. Már lárvakorukban nagy elánnal fogyasztják a levéltetveket, a pajzstetveket és az atkákat, amit felnőtté érésük után sem hagynak abba, így nagy jelentőséget tulajdoníthatunk nekik. Kedves kis rovarok.

Zengőlegyek

Kik a kártevők természetes ellenségei és mit köszönhetünk nekik?

A zengőlegyek több szempontból is hasznosak számunkra. A lárvái, a nyűvek, életük során több száz levéltetvet is elfogyaszthatnak. Ezek az apró rovarok több nemzedéket is kinevelnek egy évben, ezért szinte az egész nyári időszakban lehet velük találkozni. Hazánkban több száz faja ismert. A kifejlett zengőlegyek virágporral és nektárral táplálkoznak, ezért a beporzásban is szerepük van.

Pókok

Nyolclábú, hálót szövő, ízeltlábú ragadozó barátaink gazdasági jelentőségét szintén a kártevőink elfogyasztása adja. Szeretik a legyeket, tetveket, szúnyogokat és még a poloskákat is, nem válogatósak. Kismillió faja, kismillió stratégiával csalja lépre zsákmányát.

Címkék: kert, kertészkedés, zöldséges, gyümölcsös, veteményes, kártevők
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hogyan teljesíthető, az AKG pályázattal a zöldtrágyanövény ...

Ebben az évben véget ér a VP4-10-1.1.21. kódszám alatt nyilvántartott VP AKG támogatási időszak, amely a 2022. január ...