TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,15
USD: 355,93
CHF: 389,93
GBP: 453,06
Hirdetés
Hogyan kezdjünk bele a burgonyatermesztésbe?

Hogyan kezdjünk bele a burgonyatermesztésbe?

Kiskert Kárkép - 2023.02.05

Erről kérdeztük a MATE Keszthelyi Burgonyakutató Állomás munkatársait. Ha burgonyatermesztésre adjuk fejünket, akkor első feladatunk kiválasztani a megfelelő fajtát.

A fajta legyen kiváló étkezési minőségű, teremjen bőven, és a lehető legtöbb betegséggel szemben legyen ellenálló, rezisztens. Ha ez megvan, akkor szerezzük be a fajtából az ellenőrzött minőségű, fémzárolt vetőgumót. Soha ne vásároljunk az út mellett, hatósági fémzár címke nélküli, kis méretű burgonyát, mert az valójában takarmány burgonya, ami ültetésre nem alkalmas.

A legtöbb kertész kihasználja az előhajtatás előnyeit, amellyel a kiültetett burgonyagumó gyorsabban, erélyesebben fejlődik, így hamarabb lesz termésünk, és ki tudjuk használni a lombozat gyomelnyomó képességét is. Az előcsíráztatást jól szellőző rekeszekben végezzük. Helyezzük a gumókat a ládába maximum 2-3 réteg vastagságban, majd keressünk neki olyan helyet, ahol szűrt fényben 14-20 OC tudnak fejlődni a csírák.

A talajelőkészítést már ősszel meg kell kezdeni. Ekkor dolgozzuk be a szerves trágyákat, vagy ennek híján szórhatunk ki kálium- és foszfortúlsúlyos NPK műtrágyát. A jó szerkezetű, már melegedő talajokba ültessük a vetőgumókat tavasszal, 80-90 cm sortávolságra és 30-35 cm tőtávolságra. A gumókat egyesével helyezzük a fészekbe és közben vigyázzunk a csírák épségére, majd alacsonyan töltögessük fel bakhátasra a sorokat.

A keszthelyi burgonyafajták a legtöbb betegségre ellenállók, így azoktól nem kell tartani. A gyomosodás, azonban okozhat némi fejtörést, melyet a legegyszerűbben a tenyészidőszakban elvégzett többszöri kapás töltögetéssel tudunk megoldani. Ezzel a művelettel egyúttal a gumók fényre kerülését is megakadályozzuk, így elkerüljhetjük a nemkívánatos gumózöldülést. A burgonyabogarak kártételét kézi szedegetéssel lehet legegyszerűbben megoldani, persze ez időigényes és kinek van hozzá kedve? Ilyen esetekre a gazdaboltokban is elérhető, hatékony és még biotermesztésben is alkalmazható rovarölő terméket tudunk használni. Kérjük ki a bolt szaktanácsát a szerválasztásban. Száraz időszakokban érdemes megtámogatni az amúgy is vízigényes burgonyát öntözéssel. Ha öntözünk, akkor azt azonban rendszeresen és egyenletesen végezzük. Ne legyenek hosszabb túl száraz, vagy túl nedves időszakok (10 napnál hoszabb), mert az rontja a minőséget, mennyiséget.

Ezután más dolgunk sincs, mint várni a virágzás végét, a növények leérését, és a betakarítás pillanatát.

„Ahogy a folyó vize is a forrásnál a legtisztább, úgy a legjobb minőségű vetőgumó is annak forrásánál, a fajtatulajdonosnál van.”

Keressék a kiváló minőségű, akár többször is újraültethető keszthelyi burgonyafajták minőségi, fémzárolt vetőburgonyáját a MATE Keszthelyi Burgonyakutató Állomásán, vagy viszonteladó partnereknél és a gazdaboltokban! Bővebb információt találnak a www.burgonyakutatas.hu honlapon.

Címkék: kert, kertészkedés, veteményes, zöldség, zöldségtermesztés, burgonya, burgonyatermesztés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hogyan teljesíthető, az AKG pályázattal a zöldtrágyanövény ...

Ebben az évben véget ér a VP4-10-1.1.21. kódszám alatt nyilvántartott VP AKG támogatási időszak, amely a 2022. január ...