TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Vetésforgó a zöldségek tápanyagigényének tükrében

Vetésforgó a zöldségek tápanyagigényének tükrében

Kiskert Kárkép - 2023.01.26

Az előző cikkben a vetésforgó néhány kulcsfontosságú szabályára tértem ki. A vetésforgó csökkenti annak az esélyét, hogy a tápanyagok kimerüljenek a talajból. A növénycsaládokon belüli fajok vetése adott területen növényvédelmi problémákat idézhet elő. Ezt a gondolatmenetet folytatnám a mai cikkben, gyakorlati megközelítéssel, a növények tápanyagigényének tükrében. Ezt a vetésforgót könnyű megvalósítani akár kisebb kertekben is.

Az ábra alapján meg tudjuk tervezni, hogy egy adott területen milyen növényi sorrendet alakítsunk ki.

Vetésforgó a zöldségek tápanyagigényének tükrében

  1. év: A gyökérzöldségek kevesebb tápanyagot igényelnek, mint az előttük lévő természöldségek, így pihentethetjük a talajt velük. Az egészséges gyökerek kineveléséhez viszont a kálium elengedhetetlen tápelem.
  2.  év: A hüvelyesek gyökerén légköri nitrogént megkötő baktériumok élnek, melyek idő közben leválhatnak, ezzel gyarapítva a talaj nitrogén tartalmát és így megágyaznak a soron következő növényi csoportnak.
  3. év: A levélzöldségeknek a nitrogént felhalmozó hüvelyesek kiváló előveteményei lehetnek, amely tápelem nagy szerepet játszik a levelek növekedésében.
  4. év: A természöldségek a legnagyobb tápanyagigényűek a négyesből, viszont a termésérés idejére a növény nitrogénfelvétele csökken. A burgonyát is ide sorolnám, annak ellenére, hogy nem a termését fogyasztjuk, azonban ebben a csoportban találjuk a rokonfajait is. Növényvédelmi szempontból a paprika, a paradicsom és a tojásgyümölcs után nem következhet a növényi sorrendben.

Vezessünk nyilvántartást a vetésforgóról!

Ahhoz, hogy a befektetett energiánk ne vesszen kárba, rögzítsük a vetéstervet egy füzetbe. Biztos mással is előfordult, hogy eltűntek a vetőmagok tasakjai és soha többé nem jutott eszünkbe annak a finom paradicsomnak a neve, ezért a füzetünkbe rójuk fel a fajták neveit. Az esetleges növényvédelmi problémák, és az időjárási jelenségek jegyzetelése pedig a tanulságok levonásában segíthetnek nekünk és következtethetünk a következő év küzdelmeire belőle. A további években ezekre az információkra alapozva pedig sikeresebb lehet a kertművelés.

Címkék: kert, kertészkedés, zöldségek, zölségeskert, vetésváltás, vetésforgó
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

75 éve szolgálja az állategészségügyi diagnosztikát a Nébih ...

Alapításának 75. évfordulóját ünnepelte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) debreceni ...