TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
2022-es Kiskert Kárkép összefoglaló

2022-es Kiskert Kárkép összefoglaló

Kiskert Kárkép - 2022.12.31

Az ember memóriája sok emléket megőriz, de az időjárás mindig valahogy átcsorog a szitán. Hogy tavaly milyen volt az idő? Ki emlékszik már arra… 2022. ebből a szempontból kivétel lesz. Ezt, ha akarnám se tudnám elfelejteni, gondolom, sokan vannak ezzel így. Az év a szabadtéri programoknak és az itthon nyaralóknak kedvezett. Nem lehetett olyan időpontot választani, amikor felhős lett volna az ég, vagy bármi esélye lett volna az esőnek, de még hűvös se nagyon volt.

Nem túlzok, ha azt mondom, hogy minden idők egyik legnagyobb aszálya volt, és mondhatjuk, hogy ez határozta meg az egész éves munkát a kertben. Rengeteget kellett öntözni, hogy életben tartsuk a növényeket. Nem szeretném azonban ilyen érfelvágós olvasmánnyal zárni az évet, lássuk mik történtek a kertben?

- Az aszálynak „hála” a betegségek elkerülték a növényeket, mert ők inkább a nedves környezetet kedvelik. Persze ez nagy általánosítás, mert a szőlő lisztharmata köszönte szépen, így is jól érezte magát.

- Kártevőkben azonban gazdagon el voltunk látva, a fene egye meg, ők bezzeg szeretik a szárazságot. Volt levéltetű, atka, bolha, moly, légy, bogarak, minden. Elláttak minket elég bosszúsággal. Idén azonban kevesebbet csuklott a dióburok-fúrólégy anyja. Ennek valószínűleg az volt az oka, hogy a sok napozás miatt, jobban lebarnult a kis rovar, mint amennyire szeretett volna. Az amerikai lepkekabócának még a nyomával sem találkoztam, mondjuk nem hiányzott se nekem, se a növényeknek.

A szerencsétlenül alakult időjárás ellenére a sok-sok befektetett munka meghozta az eredményét. Minden gyümölcs kicsit kisebb volt, de annál ízletesebb, divatos szóval mondva, kézműves volt. Nem kellett semmiből sem hiányt szenvednünk, csak többet kellett a növényekkel foglalkoznunk.

Szeptemberben jött a nagy változás, be kellett mutatkoznunk a régi-új ismerősünknek, az esőnek. Oh, milyen jó is volt, felfrissült a levegő, a táj, a növények. Az eső elmosta az aszály emlékét. Azóta szépen töltődnek a szomjas talajaink vízzel. Az év tapasztalatait számba véve azt gondolom, hogy szemléletmód-változáson kell átesni. Meg kell találni a módját, hogy jobban tudjunk gazdálkodni a vízzel és azt meg is tartsuk a talajainkban.

A 2022-es évtől kissé kellemetlen tapasztalatokkal búcsúzok, optimizmusom azonban töretlen. Sikeres új évben bízva kívánok minden kedves Olvasónak nagyon sok szép és békés, kertben töltött pillanatot 2023-ban is!

Boldog Új Évet!

Kiskert Kárkép

Címkék: 2022, kert, kertészkedés, aszály, kártevők, kórokozók, időjárás, 2022összefoglaló, zöldség, gyümölcs, öntözés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Korszerű fejési rendszerek a világban

Aki egy kicsit is jártas a tejtermelő tehenészetek világában, annak nem kell bizonyítani, hogy mennyire ...