TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Az almaaszalás művészete

Az almaaszalás művészete

Kiskert Kárkép - 2022.12.10

A gyümölcsök és a zöldségek eltárolásának egyik régi módja, az aszalás. Mivel függőjévé váltam az almachipsnek, ezért úgy döntöttem, hogy magam készítem el, és ennek módját szeretném tökéletesre fejleszteni. Egészséges, tartósítószermentes, könnyen elkészíthető, házi.

Én a Jonathán és a Topáz fajtájú almát szeretem leginkább aszalni, de ez ízlés kérdése. Az alma érett, de még nem túlérett állapotban a legalkalmasabb az aszalásra. Ennek az az oka, hogy ekkor még savanykásabb, így aszalás után kellemesen fanyar-édes ízű lesz. Mindig csak egészséges, ép gyümölcsöt válogassunk ki, mert kellemetlen íz keveredhet az amúgy isteni almachipsbe. Az almák lehetőleg hasonló méretűek és érettségűek legyenek, hogy egyenletesen szikkadjanak. Tisztítás után eltávolítom a magházat egy erre alkalmas kinyomóval, majd gyalun egyenletes vastagságú darabokra szeletelem fel. Ahhoz, hogy ne barnuljon meg időközben az alma, meg lehet fürdetni 2%-os citromsavban. Beszereztem egy kiváló elektromos aszalógépet, melynek tálcáit egymásra lehet helyezni. Egy rétegben, szellősen elrendezem a szeleteket. Körülbelül 12 óra alatt teljesen megaszalódnak, tehát az este előkészített alma, reggelre már kész is van. Éjszaka, félidőben a legszebb álmomból felkelve megforgatom a tálcákat, hogy minden szelet egyenletesen száradjon. Akkor van készen az aszalvány, ha megnyomkodva, szeletelve nem enged ki magából vizet és nem gumiszerű. A kész almaszeleteket szalvétával kibélelt, zárható dobozba helyezem.

Mindezt aszalógép nélkül is meg lehet oldani sütőben. Kicsit körülményesebb és hosszabb időt vesz igénybe, de a végeredmény ugyanaz. Az almán kívül aszalhatunk körtét, szilvát, szőlőt, kajszibarackot, paradicsomot, de akár fűszernövényeket és gombát is.

Tipp: Aszalás után, olvasztott étcsokoládéba mártva, tökéletes finomságot tudunk készíteni, így a gyerekek is hamarabb rákapnak az aszalt gyümölcsre.

Címkék: alma, almaaszalás, aszalás, gyümölcs, gyümölcsaszalás, tartósítás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A nyúltenyésztés alapjai

Legyen szó hobbiról vagy kereskedelmi célú tenyésztésről, a nyulak gondozása tudatosságot és odafigyelést ...