TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Mit tehetünk, ha a gyümölcsfáinkat megtámadta a farontó gomba?

Mit tehetünk, ha a gyümölcsfáinkat megtámadta a farontó gomba?

Kiskert Kárkép - 2022.11.24

Az idei év kimondottan aszályos volt, azonban a keleti országrész bizonyos részeit már tavaly is súlyos aszály érintette, így nem is csoda, ha az évelő növényeink megszenvedték ezt. És ahogy az lenni szokott, mindig az öregek és a legyengültek esnek el először. Az ilyen kitettség miatt a gyengültségi kórokozók aranykorukat élik és élvezik a helyzeti előnyüket. Ebbe a csoportba tartoznak a farontó gombák is.

Ezek a gombák veszélyes látogatók a kertben, hiszen pont az ilyen kitett helyzetben lévő növényeket tudják a legkönnyebben megtámadni. Bizonyos farontók csak elhalt fákon tudnak károkat okozni, de a mi esetünkben még az élő, de nem túl masszív almafát támadta meg aminek a vesztét okozta. A gomba a növénybe bejutva olyan enzimeket termel, amik lebontják a lignint és a cellulózt, így a fa elveszti a tartóelemeit, elkorhad, és közben a tápanyag- és a vízszállító rendszere is elpusztul, ami miatt a fa bizonyos részei az évek alatt elhalnak, végül pedig az egész fa a gomba martalékává válik.

Hogyan védekezhetünk a farontó gomba ellen?

Leginkább a megelőzéssel! Egy beteg, sérült fát könnyebben megtámadnak a kórokozók, ezért mindig figyeljünk oda az adott faj igényeire. Öntözzük, lássuk el elegendő tápanyaggal, védjük meg a betegségektől és a kártevőktől, amelyek mind gyengíthetik a fát, ezzel teret engedve a gyengültségi kórokozóknak. A metszéskor fertőtlenítsük az eszközeinket, mivel azokkal mi magunk is terjeszthetjük a betegséget a növények között. Azután mindig fedjük fasebkezelővel a metszés helyét és a rezes lemosó permetezést se felejtsük ki a sorból.

Címkék: kert, kertészkedés, almafa, farontó, kórokozó, növényvédelem, gyümölcsfa, gomba
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Növényvédelmi gépek és permetező drónok kötelező ...

A növényvédelmi gépeket – ide értve a permetező drónokat – gyártó és/vagy forgalmazó vállalatokat ...