TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Miért veszélyes gyom a japánkeserűfű?

Miért veszélyes gyom a japánkeserűfű?

Kiskert Kárkép - 2022.11.18

Eredetileg dísznövényként és takarmányozási célokra hozták Európába a Távol-Keletről ezt az impozáns megjelenésű növényt, amely a terjedésével egyre nagyobb problémát okoz hazánkban is. Sajnos már én is találkoztam vele kerítések tövében, árokpartokon. Kissé hasonlít a bambuszra, így sokan nem is bolygatják, ha megjelenik, de ezzel nagy gondot tesznek a nyakunkba.

Miben rejlik a sikere?

A japánkeserűfű gyorsan növekszik, hatalmas leveleket növeszt, így a meghódított terület eredeti lakóitól elveszi az éltető napfényt és a tápanyagokat, majd kiszorítja azokat.  A legnagyobb problémát azonban a rizóma, a földalatti módosult szár okozza. A rizómán rügyek találhatóak, melyekből új hajtásokat tud kinevelni a növény, így terjedve a talajban. A japánkeserűfű maggal is képes szaporodni, amelyet a madarak, emlősök, de akár mi is terjeszthetünk. A gondot az okozza, hogy ahol megjelenik, ott az irtása igen nagy fejtörést fog okozni. A terjedési stratégiája olyan sikeres, hogy már-már megállíthatatlan. Egyes országokban azokat az ingatlanokat, ahol megjelent a japánkeserűfű, értékcsökkentnek tekintik, így érthető, hogy miért kell ellene küzdenünk.

Miért veszélyes gyom a japánkeserűfű?

Mit tehetünk, ha megjelent nálunk a japánkeserűfű?

Tavasszal, amikor kibújnak a földből az új hajtások, vágjuk vissza tövig legalább kéthetente. A növényt ezzel a kiéhezés szélére sodorhatjuk, mivel a rizómában rejlő tápanyagok kifogyhatnak, ha nem jut fényhez. Ehhez hosszú, kitartó munka szükséges, ezért ne csüggedjünk, ha egy év után is kihajt a növény. Glifozát tartalmú gyomirtószert akkor szükséges alkalmazni, ha már zöld lombfelülete van a növénynek. A hatóanyag elindul a gyökér irányába, így a rizómában fog kikötni, miközben gyengíti azt. Ez a módszer akkor a legeredményesebb, ha ősszel, lombhullás előtt végezzük el.

Miért veszélyes gyom a japánkeserűfű?

A problémát kezeljük a gyökerénél! A talajból próbáljuk kiforgatni a rizómákat, úgy hogy az ne sérüljön. Helyezzük olyan helyre, ahol nem tud legyökerezni és szárítsuk ki. A komposztba és a talajba semmiképpen se forgassuk bele.

Címkék: japánkeserűfű, gyomnövény, gyomirtás, gyomismeret, kert, kertészkedés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Nem ígérkezik könnyűnek a jövő a vetőmagszektor számára

Exportpiaci zavarok és áremelkedések nehezítik a hazai vetőmagszektor helyzetét, hosszabb távon pedig a ...