TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Hogyan kezdjünk bele a madáretetésbe?

Hogyan kezdjünk bele a madáretetésbe?

Kiskert Kárkép - 2022.11.14

A családunk mindig is nagy hangsúlyt fektetett a madarak védelmére és ezzel együtt a madárbarát kert kialakítására, így szerencsére gyakori vendégeink. Ezek a kedves állatok, nemcsak gazdagítják a kert faji sokféleségét, de természetes ellenségei a nem kívánatos betolakodóknak, a kártevőknek is. Emellett a nagy utálatnak örvendő és idegesítő legyeket és szúnyogokat is imádja a legtöbb madárfaj.

Ahhoz, hogy a kertünk madárbarát legyen, ültessünk fészkelőhelynek alkalmas bokrokat, sövényeket. Olyan növénykört válogassunk össze, amely ősszel és télen is táplálékot biztosít nekik és nem utolsó sorban, legyen változatos, fajszámban gazdag a kert, ahova szívesen látogatnak apró vendégeink.

A madarak egy része nem kedveli a téli időjárást, ezért egy rövid időre itt hagynak minket. Azok a fajok, akik viszont itt maradnak velünk, továbbra is szívesen betérnek a kertjeinkbe a finom falatokért, ezért a tél közeledtével az egyik legfontosabb feladatunk, hogy a téli magevő vendégeinknek biztosítsunk elegendő élelmet az átteleléshez. A széncinkék az első felfedezők. Kis csapatuk gondos körültekintéssel beveszi a finomságokkal teli etetőt. A cinke egy magot elcsenve tovább is áll, majd jön a következő. Gyakori látogatásukat hamar észreveszi a többi madárfaj és megjelennek a tengelicek, a zöldikék, a meggyvágók, a házi- és mezei verebek, a kékcinkék. A nagy lakomában óvatlanul kiszórják az értékes falatokat az etetőből, de ezek sem mennek kárba, mert a balkáni gerle, az erdei- és a fenyőpinty szívesen csipegeti fel a földről azokat. A magevők sűrű látogatására felfigyelhetnek a ragadozó madarak is, akik megtámadhatják őket, de ez a természet rendje, ezért ne zavarjuk meg a támadásaikat.

Hogyan kezdjünk bele a madáretetésbe?

Mivel érdekes megfigyeléseket lehet tenni a madarak viselkedéséről és a fajok közötti hierarchiáról, ezért tegyük olyan helyre az etetőket, ahol ezt könnyen megtehetjük, s közben figyeljük azt is, hogy az arra tévedő rágcsálók és macskák ne tudják elérni. Az madáretetést pedig novemberben kezdjük el és a tél végéig folytassuk, sose hagyjuk abba, ha már elkezdtük. Kihelyezhetünk a madaraknak itatót is, ha szárazabb az időjárás.

Rakhatunk az etetőkbe olajos magvakat, például napraforgót, tökmagot, mogyorót, tört diót. Készíthetünk, vagy meg is vásárolhatjuk a madárkalácsot, cinkegolyót, ami tulajdonképpen marhafaggyúba gyúrt magkeverék, amelyet kiakaszthatunk a madarak számára könnyen elérhető helyre. Az almát, amelyet felszúrhatunk az ágak végére, szeretik a rigók és harkályok. A fa alatt csipegető gerléknek, galamboknak, verebeknek pedig kiszórhatunk darált kukoricát.

Amit kerüljünk el, az a sózott, olajos magvak és a füstölt szalonna. Kenyeret, morzsát pedig azért ne rakjunk ki nekik, mert a nedvesség hatására megpenészedhetnek.

A madarak a fáradtságos munkánkat azzal hálálják meg, hogy életet hoznak a kertbe a borongós téli napokon is. Ha odaszoknak hozzánk, nagy valószínűséggel ott is maradnak a melegebb évszakokban, így segítik a kártevők számának csökkentését. Emellett öröm nézni, ahogy önfeledten repkednek és falatoznak.

Címkék: kert, kertészkedés, madarak, madárbarátkert, madáretetés, télimadáretetés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mezőgazdasági inputok forgalma – több műtrágya, kevesebb ...

Hetvenhárom százalékkal több műtrágya került a gazdákhoz 2024 I–III. hónapjaiban az egy évvel korábbi azonos ...