TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Ássunk, vagy ne ássunk? Ez itt a kérdés…

Ássunk, vagy ne ássunk? Ez itt a kérdés…

Kiskert Kárkép - 2022.11.08

Az ősz egyik legkimerítőbb feladata a kert (derekat nem kímélő) felásása, avagy az alapművelés elvégzése. Mindezt azért tesszük, hogy a területen maradt növényi maradványokat, a szerves trágyákat és a gyomokat leforgassuk a talaj mélyebb rétegeibe, hogy ott humusszá alakuljanak, mindeközben meglazítjuk a művelt réteget a téli csapadék könnyebb elvezetése érdekében. A tél folyamán a felásott talajrétegek szétfagynak, és mire eljön a tavasz, gereblyézés után már porhanyós, vethető talaj áll készen a számunkra. Lehet tavasszal is ásni, de az rendkívüli vízveszteséggel jár, viszont homoktalajon ekkor ajánlott elvégezni. 

De mi történik akkor, ha felhagyunk az ásással?

A forgatás rombolhatja a talajok szerkezetét, ezzel együtt pedig a lebontásban résztvevő talajéletet is. A talajműveléssel értékes vizet veszíthetünk a tél folyamán, kiszárítjuk a talajunkat.

Csak gondoljunk bele, a természetben nincs talajforgatás. A lehullott levelek és az egyéves növények elszáradt földfeletti részei sűrű avart alkotva ott maradnak a felszínen, majd a tél során bekerülnek a talaj körforgásába. Miért ne járnánk el mi is így a kertben, amely számos előnnyel jár. Lássuk mik is ezek!

  • Nem romboljuk a talajunk szerkezetét. Jobb lesz a talaj levegő-, víz-, és tápanyaggazdálkodása.
  • A forgatás nélküli talaj lazább, morzsalékosabb, élettel teli.
  • A talajban élő mikro-, és makroorganizmusok feldúsulása miatt sokkal eredményesebb lesz a lebontás. Több gilisztánk lesz, ami az egészséges talaj indikátora.
  • Több vizet tudunk megtartani a talajban.
  • Minél több hasznos szervezet él a talajban, annál kevesebb tér jut a kórokozóknak, kártevőknek. Egészségesebb növényt tudunk termelni.
  • Az ásás elhagyásával időt és energiát spórolunk meg.

A forgatás nélküli talajfelszínre ősszel kiszórhatjuk a jól beérett komposztot, szervestrágyát, mulcsot, így védve télen a talajt az időjárási viszontagságoktól. Ez egy kiváló módszer a fenntartható kert kialakításához.

Összefoglalva tehát, az ásás elhagyásával növeljük a talaj biológiai sokféleségét, a szervesanyag tartalmát, a vízvisszatartó képességét, a termesztett növényeink sokkal ellenállóbbak lesznek a kórokozókkal és a kártevőkkel szemben.

Természetesen be kell látni, hogy ez a művelési mód nem minden talajféleségen állja meg a helyét, és lesznek olyan évjáratok, amikor elkerülhetetlen a forgatás, hiszen ennek is megvannak az előnyei. Nem lehet általános igazságot tenni, mindig figyelembe kell venni az adott terület sajátosságait és az alapján mérlegelni.

Címkék: kert, kertészkedés, hobbikert, őszitalajmunka, ásás, talajforgatás, talajélet, talajművelés, talaj
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Miseran Flexx-hatás felpörgetve a varázsló csomagjában

A kukorica gyomirtása nem megoldhatatlan feladat, ugyanakkor mégis egyre nehezebb. Túl vagyunk az aranykoron: ...