TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Őszi lemosó permetezés - Ezért ne feledkezzünk meg róla

Őszi lemosó permetezés - Ezért ne feledkezzünk meg róla

Kiskert Kárkép - 2022.11.02

Az őszi lemosó permetezés egyre nagyobb jelentőséget kap a házi kertekben is. Az éghajlatváltozás hatással van a kórokozók, kártevők áttelelésére. Egyre több agresszíven terjedő károsítóval kell megküzdenünk, amelyek egyre inkább ellenállóbbá válnak a bevett növényvédelmi beavatkozásokkal szemben.

A telek enyhébbek, a csapadék zömében eső formájában hullik. Ez nemcsak, hogy nem tizedeli a károsítókat, de például a baktériumok felszaporodására is kedvezően hat. Az őszi-téli időszakban elvégezhetünk néhány jól bevált növényvédelmi beavatkozást, amelyek csökkentik az áttelelő kórokozók és kártevők számát.  Kéregtisztogatást végezhetünk az ott megbúvó áttelelő kártevők ellen, így csökkentve a számukat. Mindemellett a lemosó permetezés során a permetlé is könnyebben eljut a kéreg repedéseibe, ahol a molyok bábjai és lárvái is telelnek. A metszéssel nemcsak a termést szabályozzuk, de egy szellősebb koronában jobban és egyenletesebben tudjuk kijuttatni a permetlevet, emellett a kártevőket és kórokozókat is gyéríthetjük vele. Ezen kívül a lehullott lomb összegyűjtésével, megsemmisítésével, gyümölcsmúmiák eltávolításával is hozzájárulhatunk az amúgy is előnyös lemosó permetezés sikeréhez.

  • Miért alkalmazunk lemosó permetezést?

Az áttelelő kórokozók és kártevők gyérítése következtében a tavaszi és a nyári permetezések számát csökkenthetjük ezzel a beavatkozással. A lemosózáshoz használt hatóanyagok kontakthatásúak, emiatt nem alakul ki ellenük rezisztencia, ezért nagy jelentősége lehet ennek a kezelésnek. Előnye még, hogy a lemosó permetezést bio termesztésben is lehet alkalmazni.

  • Mit használjunk?

Három hatóanyagot kombinálhatunk, rezet (rézhidroxid, rézoxiklorid), ként (poliszulfidkén) és olajokat (paraffinolaj, növényi olajok). A rezet, a lisztharmat kivételével, a gombák és a baktériumok ellen alkalmazzuk. A ként a varasodás, a lisztharmat és a monília ellen vethetjük be, továbbá a gázosodó hatását is ki tudjuk használni a tetvek, a bolhák és az atkák ellen. Az olajat pedig azért adjuk a hozzá, mert az egy finom réteget képez a növény felületén, mely alatt a kártevők nem jutnak elegendő levegőhöz, így megfulladnak alatta. A gazdaboltokban kaphatunk olyan termékeket, amelyek külön-külön tartalmazzák ezeket a hatóanyagokat, amiket végül otthon házilag összekeverhetünk. De beszerezhetünk olyan növényvédő szereket is, amelyek tartalmazzák a rezet, a ként és az olajat is különböző arányban, így időt takaríthatunk meg és elkerülhetjük a hatóanyagok alul- és túldozírozását.

  • Őszi lemosó permetezés - Mikor végezzük?

Az őszi lemosó permetezés ideális időpontja a lombhullás után, a vegetáció végével, szél- és fagymentes időben van. A vizes növényre való kijuttatáskor csökkenhet a permetlé hatékonysága, szeles időben pedig növekszik az elsodródás esélye.

  • Hogyan végezzük a lemosó permetezést?

Ez az eljárás a gyümölcsfák és bokrok, a szőlő és a lombhullató dísznövények károsítói ellen hatásos, ezért ezeket a növényeket bőséges lémennyiséggel, lemosásszerűen kell permetezni, hogy a növényvédőszer a legrejtettebb részekbe is eljusson. Mivel kontakt hatóanyagokat használunk, ezért törekedni kell az egyenletes, jó fedettségre, ezek ugyanis csak így tudják kifejteni a hatásukat.

Miután végeztünk, egy rövid időre hátradőlhetünk, miközben átgondoljuk, hogy mennyi időt, energiát, bosszúságot és pénzt spóroltunk meg a következő évre az őszi lemosópermetezéssel.

Címkék: lemosópermetezés, növényvédelem, kert, kertészkedés, őszilemosópermetezés, kártevők, kórokozók, növényvédőszer
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Bővülő megoldások a szabadföldi zöldségek kártevői ellen

A kertészeti ágazatok között hagyományosan fontos helyet tölt be hazánkban a szabadföldi zöldségtermesztés, amely ...