TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Az év utolsó virágja, a krizantém

Az év utolsó virágja, a krizantém

Kiskert Kárkép - 2022.10.29

Mindenszentek ünnepén és halottak napján hagyomány, hogy felkeressük az eltávozott szeretteink sírjait és krizantémmal díszítjük. Nemcsak azért választjuk ezt a növényt erre a célra, mert éppen a megfelelő időpontban virágzik, de azért is, mert vázába helyezve több hétig is megőrzi a pompáját.

Ebben az időszakban mindenfelé krizantémárusokkal lehet találkozni. Rengeteg szín- és virágzatformában elérhető, nem győzünk belőle válogatni. Magyarországon több ezer kertész és család foglalkozik a termesztésével, amely cseppet sem könnyű feladat. Több vírus és betegség megtámadhatja, a legveszedelmesebb gombabetegsége pedig a fehérrozsda, amely ellen a védekezés csak nagy körültekintés mellett megoldható. Emellett imádják a krizantémot az atkák, tripszek, de a levéltetvek is. Megvédeni ezt a növényt a károsítókkal szemben nem egyszerű feladat, ezért értékeljük a termesztők gondos és kitartó munkáját, de akár mi is felnevelhetjük a krizantémot.

Hogyan neveljünk saját krizantémot?

Ha kisebb állományt állítunk elő, akkor kisebb az esély a megfertőzésre. Jó szerkezetű, szervestrágyával, komposzttal ellátott talajban, félárnyékos helyen, megfelelő öntözés mellett, gyommentesen tartva a krizantém jól fogja érezni magát, így az otthonunkban megtermelt virágokat vihetjük ki a temetőbe a szeretteinknek. Az elnyílt virágokat mindig távolítsuk el, hogy az újabbaknak teret adjunk. A krizantém évelő növény, azonban a telet csak takarással tudja átvészelni nálunk. A metszését mindig tavasszal végezzük el. A cserepes krizantémot télen helyezzük hűvös, de fagymentes helyre.

Érdekesség, hogy a krizantém virágja kiváló alapanyag megfázásos tünetek enyhítésére, emésztési problémákra, gyulladásos tünetek kezelésére, de salátába téve ételízesítőként is megállja a helyét.

Címkék: krizantém, halottaknapja, mindenszentek, kert, dísznövény, dísznövénykert
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Amiről a talajszelvények mesélnek

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az AKIT ...