TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.533,52 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.309,76 Ft (tonna)
Napraforgómag: 125.139,53 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.843,07 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.570,69 Ft (tonna)
Repcemag: 160.516,26 Ft (tonna)
Full-fat szója: 202.220,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 593 Ft
Benzin ára: 573 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 382,59
USD: 355,01
CHF: 405,63
GBP: 445,79
Hirdetés
Mi okozza a fásszárú növényeink elhalását?

Mi okozza a fásszárú növényeink elhalását?

Kiskert Kárkép - 2022.10.26

Mindig nehéz elfogadni, hogy féltve gondozott növényeink egyik évről a másikra eltávoznak az élők soraiból. Nálunk a köszméte, vagy büszke, piszke, egres, ki hogy nevezi, adta fel a harcot.

Kár érte pedig jó csemegézni róla a kerti munkálatok közben. A mi bokrunk a verticiliumos hervadást okozó gombának esett áldozatául. Teljes biztonsággal csak akkor tudnám meghatározni a gombát, ha laboratóriumi körülmények között megvizsgálnánk, de nagy valószínűséggel ez a galád tette tönkre a köszmétét.

Ez a kórokozó a talajból támadja meg a növényt, amely során a teljes szállítószövet rendszer elhal és emiatt az érintett részek elszáradnak és elpusztulnak. Ennek a betegségnek rengeteg áldozata lehet úgy, mint a csonthéjasok, dísznövények, de a lágyszárúak néhány képviselőjét is megtámadhatja.
 
Mielőtt a kórokozó biológiájába belekezdenénk, nézzük, hogyan is néz ki a fásszárú növények szállítórendszere a teljesség igénye nélkül. A víz- és ásványisók szállításáért a farész felel, míg a szerves anyagokat a háncsrész szállítja a növény belsejében. A farész elemei a tracheák, amelyek a vizet szállítják. A verticilium a gyökéren keresztül bejut a növény vízszállító rendszerébe (tracheákba) és eljut a lombozat felső részeibe is, majd a hervadásukat okozza. Mivel a gomba a növény belsejében él, ezért a külső tüneteit már csak akkor látjuk, amikor az érintett részek sárgulnak, elszáradnak, majd felkopaszodik az ágrész. A lehullott lombozattal tovább terjedhet a betegség, ezért a komposztba sose rakjuk azt. 
 
A képeken látható köszmétén, amelytől meg kell válnunk, megfigyelhető, hogy a farész mely részei fertőződtek meg és haltak el.
 
Védekezési lehetőségeink szűkösek. Leginkább a megelőzéssel tehetünk ellene a legtöbbet. Ellenőrzött körülmények között nevelt, faiskolai árudából válogassuk a növényeinket. Mindig figyeljünk oda a tápanyagutánpótlásra és a megfelelő vízellátásra, hogy jó kondícióban tartsuk a növényeinket, így ellenállóbbak lesznek a kórokozókkal szemben. A megvált növényünk után olyan növényt ültessünk, amely nem érzékeny a kórokozóra.

Címkék: gyümölcsös, kiskert, KisKert KárKép, pöszméte, egres, köszméte, piszke, büszke
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

High-tech megoldások szolgálják a tehenek kényelmét a MATE új ...

Vízágyas matracokon pihenhetnek a tehenek a 341 millió forintból megépült Precíziós tejtermelő laboratóriumban, a ...