TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
A fatörzs meszezése, szükség van-e rá?

A fatörzs meszezése, szükség van-e rá?

Kiskert Kárkép - 2022.10.20

Biztosan sokan látják mindenfelé, hogy fehérlenek a gyümölcsfák törzsei. A régiek nagyszerűen kitalálták ezt a módszert, de miért is tették és teszik ezt manapság is a kertészek? 

Télen a napsütéses napokon a fák sötét törzse elnyeli a napsugarakat, ezért felmelegszik a megvilágított oldalon, viszont az árnyékos részen hideg marad. A hőmérséklet-különbség és a hőtágulás miatt a törzs megrepedhet és fagylécek, repedések alakulhatnak ki rajta. Ezeken a részeken a nedvkeringés és a tápanyagáramlás megszűnhet, emellett pedig a fagyléc másodlagos kórokozók, farontógombák fertőzésére ad lehetőséget. A fehér szín visszaveri a Napból érkező sugarakat és nem melegszik a fatörzs napsütötte oldala, ezért szoktuk meszezni a fák törzsét. Ezzel a módszerrel a nappali és az éjszakai hőmérséklet-ingadozással járó kockázatot is csökkenthetjük. A meszezéssel a kora tavaszi fagyok ellen is tudunk védekezni, mivel később indul meg a fákban a nedvkeringés, így egy rövid idővel kitolhatjuk a fák ébredését. A tavaszi esők lemossák a meszes réteget a fákról, amellyel a savas talajt javíthatjuk, ezért ez az eljárás duplán hasznos.  

Természetesen, mint mindennek, a fák meszezésének is van hátránya. A mészréteg védelme alatt kényelmesen át tudnak telelni a kártevők és a kórokozók, ezért megfontolás tárgya lehet a törzs meszezése. Mindenesetre fagyzugos területre ültetett és fagyérzékeny fák esetében, mint a csonthéjasok, inkább hasznosabb lehet, mint káros módszer.

Címkék: kiskert, metszés, KisKert KárKép, fatörzs
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Korszerű fejési rendszerek – Második rész

A mai technológia lehetővé teszi a tejtermelő gazdaságok számára, hogy robotok segítségével automatizálják az ...