Tippek a zöldségek és a gyümölcsök betakarításához és tárolásához
Kiskert Kárkép - 2024.08.14
A nyár végi időszak a házikertészek számára az egyik legizgalmasabb, hiszen ekkorra érnek be a kertben gondosan nevelt zöldségek és gyümölcsök. A betakarítás azonban nem csupán a termés leszedéséből áll; a megfelelő tárolás és utóérlelés biztosítja, hogy hosszú ideig élvezhessük munkánk gyümölcsét. Nézzük, hogyan kezeljük a szezonális kedvenceket: a paradicsomot, a paprikát, az almát, a szilvát és a szőlőt.
PARADICSOM
Betakarítás
A paradicsomok betakarítása akkor időszerű, amikor a termések elérik fajtájukra jellemző méretüket és színüket. Az érett paradicsomot legjobb a reggeli órákban szedni, amikor a levegő még hűvös, és a nap nem hevítette fel a termést.
Tárolás és utóérlelés
A teljesen érett paradicsomot hűvös, sötét helyen, szárával lefelé tárolhatjuk, hogy elkerüljük a sérüléseket. Az éretlen paradicsomokat pedig papírzacskóba vagy kartondobozba helyezve utóérlelhetjük, egy-egy alma hozzáadásával gyorsíthatjuk az érési folyamatot, mivel az alma etiléngázt bocsát ki.
PAPRIKA
Betakarítás
A paprikát akkor érdemes betakarítani, amikor teljesen kifejlett, és elérte a kívánt színt. A zöld paprika is betakarítható, de ha pirosra érlelés a cél, akkor érdemes még a bokron hagyni, amíg a színe el nem mélyül.
Tárolás
A paprikákat hűvös helyen, 7-10 °C között tárolhatjuk, műanyag zacskóba csomagolva, hogy megőrizzék nedvességtartalmukat. Hosszabb tárolás esetén a paprikát fagyasztva vagy aszalva is eltarthatjuk.
ALMA
Betakarítás
Az alma akkor érik be, amikor a termések könnyedén leválaszthatók a fáról. Az érett alma színe fajtától függően változik, de általános szabály, hogy a magok barnás-feketére színeződnek, amikor az alma teljesen érett.
Tárolás
A friss alma hűvös, párás helyen hónapokig eltartható. A legjobb környezet számára 0-4 °C közötti hőmérséklet és 90-95%-os páratartalom. Az almákat érdemes külön tárolni, mivel etilénkibocsátásuk felgyorsíthatja más gyümölcsök, zöldségek érését.
SZILVA
Betakarítás
A szilva akkor van kész a betakarításra, amikor könnyen elválik a kocsányától, és enyhe nyomásra kissé puha. A teljesen érett szilva édes és zamatos, de a betakarítást követően is tovább érhet.
Tárolás és Utóérlelés
A szilvát hűvös helyen (1-3 °C) tároljuk, hogy akár 2-3 hétig friss maradjon. Ha enyhén éretlenül szedjük le, akkor szobahőmérsékleten is érlelhetjük még pár napig.
SZŐLŐ
Betakarítás
A szőlő teljes érettségét akkor éri el, amikor a bogyók színe élénk és egységes, ízük pedig édes, savmentes. A szőlőt fürtökben érdemes szedni, ügyelve arra, hogy ne sértsük meg a bogyókat.
Tárolás
A szőlő viszonylag rövid ideig tárolható, hűtőszekrényben, 0-2 °C között. Az egyes fürtöket lazán helyezzük egy tálcára vagy jól szellőző dobozba, így pár napig frissek maradnak. Hosszabb tároláshoz a szőlőt aszalva vagy fagyasztva tartósíthatjuk. Felkötözve, a fürtöket fejjel lefelé lógatva egy hűvös, jól szellőző helyen sokáig élvezhetjük még a zamatos szőlőt.
Az őszi betakarítás nemcsak a friss termények élvezetét jelenti, hanem a gondos tárolás és utóérlelés révén a kert ízeit a hidegebb hónapokban is megtapasztalhatjuk. A megfelelő körülmények biztosításával hosszabb ideig megőrizhetjük zöldségeink és gyümölcseink minőségét, így egész télen élvezhetjük a saját kertünk nyújtotta frissességet.
Címkék:Kukoricazsizsik irtása házilag
A Kis-Sárréten idén is sikeresen költöttek fekete gólyák
„Az elveszett piacokat csak minőségi búzával lehet ...
Öröklési szabályok változásai
Folyékony szerves és granulált, kénes foszfor alaptrágyázási ...
A kisállatklinikai munka jelentősége kis kedvenceink ...
Nashi körte: Az ázsiai ínyencség
Régi ellenfelünk, a gabonafutrinka
Gombatoxinok a kukoricában
Megújul a gyakorlati képzés a Magyar Agrár- és Élettudományi ...