Miért keseredik meg az uborka és mit tehetünk ellene?
Kiskert Kárkép - 2024.08.02
Miért keseredik meg az uborka és mit tehetünk ellene? Nagy örömünkre, javában zajlik az uborkaszezon, azonban gyakran találkozhatunk azzal a kellemetlen élménnyel, hogy megkeseredik az uborka. Ennek több oka is lehet és nem is mindig egyértelmű, hogy miért alakul így az uborka sorsa, de ha odafigyelünk néhány alapszabályra, akkor elkerülhetővé válik. Lássuk, miért keseredik meg az uborka és mit tehetünk ellene?
Az uborka fontos salátaalapanyag, sokak kedvence. Nem is véletlen, hiszen nem csak finom zöldség, de nagyon egészséges is. Sajnos azt tapasztalhatjuk, hogy a sokat gondozott uborka növényünk egyik napról a másikra elkezd keserű terméseket produkálni, nem kis bosszúságunkra.
MI OKOZZA A KESERŰ ÍZT?
Az uborka nem tud elmenekülni az őt elfogyasztani kívánó élőlényektől, ezért ezt kiküszöbölendő, egy olyan vegyületet (cucurbitacin) termel, amitől keserű íze lesz. Ez egy teljesen természetes anyag, nem is ártalmas, de meg kell hagyni, igen keserű és valóban fogyaszthatatlanná teszi az uborkát. A növényen belül leginkább a héjban és a szárhoz közel eső részekben található meg, de az, ami nekünk a legkellemetlenebb, hogy a termés teljes egésze is megkeseredhet.
MILYEN TÉNYEZŐK MIATT VÁLHAT KESERŰVÉ AZ UBORKA?
- Az uborka különböző stresszhatásokra reagálhat fokozott cucurbitacin termeléssel. Ilyen stresszhatás lehet a hőmérséklet ingadozása, amely a növekedési ciklusokat megzavarhatja. Az egyenetlen, vagy kevés öntözés szintén okozhat stresszt, de a tápanyaghiány is. A rossz talajállapot miatt a növény kevesebb tápanyagot tud felvenni, így előfordulhat zavar a növényen belül.
- Vannak olyan fajták, amelyek hajlamosabbak lehetnek a fokozott cucurbitacin termelésre. Érdemes érdeklődni és utánajárni, hogy milyen fajtát érdemes választani.
- A kártevők és a kórokozók nemcsak a tüneteikkel kínozzák a növényt, de stresszt is okoznak neki. A stresszre pedig reagálhat az uborka keseredéssel, ahogy fentebb is említettem.
MIT TEHETÜNK AZ UBORKA KESEREDÉSÉNEK MEGELŐZÉSE ÉRDEKÉBEN?
- Megfelelő öntözés: A megfelelő alatt a rendszerességet értem és a mennyiség pontosságát. Természetesen nem kell kimérni az uborkának szánt víz mennyiségét. Elegendő, ha mindig nedvesen tartjuk alatta a talajt, de elkerüljük, hogy vízben álljon szerencsétlen növény.
- A talaj minőségének javítása: Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a jó talajállapot milyen fontos a növényeknek. Különböző kultúrákat szeretnénk termelni, melyeknek teljesen eltérő lehet a talajigénye. Egy közös van azonban bennük: szeretik a tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajokat. Törekedjünk a talaj megfelelő minőségét elérni szerves trágyázással, komposztálással.
- A talaj hőmérsékletének szabályozása: A talaj túlzott felmelegedése, vagy a hőmérséklet-ingadozás különösen stresszes lehet a növénynek. Mulcsozással elérhetjük, hogy ne érjen el a talaj nagy hőmérsékletkülönbséget nappalok és éjszakák váltakozásával, továbbá nem engedi felmelegedni a talajt és segíti megtartani a nedvességet is.
- Fajtaválasztás: A nemesítő cégek a keserűségre kevésbé hajlamos uborkafajták előállítására törekszenek, válasszunk ezek közül.
- Csökkentsük a növényt ért stresszt: A kártevők és kórokozók ellen alkalmazhatunk növényvédőszereket, melyek akár „bio” minősítésűek is lehetnek.
- Takarítsuk be időben! Az uborkát szedjük le friss, zsenge állapotában. Az idősebb termések hajlamosabbak a keseredésre.
Gyümölcsöző innovációk
A Kis-Sárréten idén is sikeresen költöttek fekete gólyák
A kisállatklinikai munka jelentősége kis kedvenceink ...
„Az elveszett piacokat csak minőségi búzával lehet ...
Régi ellenfelünk, a gabonafutrinka
Lemosástól a betakarításig
Itt az új KAP menetrend, változások történtek!
Mit tudnak a legújabb nemesítésű kalászos fajták?
Más megoldást már el sem tudnak képzelni! – Szemrevételezzük a ...
Gombatoxinok a kukoricában