
Miért érdemes bogyósokat ültetni a kertbe?
Kiskert Kárkép - 2024.06.26
Szomorúan búcsúztunk el a szamócaszezontól, de szerencsére nélküle sem maradtunk bogyós gyümölcsök nélkül. Érik a málna, a szeder, a tayberry, a köszméte és a ribiszke. Mind nagyon egészséges, kiemelkedő vitamin és antioxidáns tartalmukkal hozzájárulnak a szervezetünk megfelelő működéséhez. Érdemes tehát bogyósokat ültetni a kertbe, ismerkedjünk meg velük!
Amikor érnek a bogyósok a kertben, a napi körtúrám során mindig csipegetek belőlük, és néhányszor észrevettem, hogy a kutyus is szüretel, ha arra szimatol. Ezek a növények a kertben kis bokrukkal nem foglalnak nagy helyet, de értékes termésükkel gazdagítják a gyümölcseink körét. Sok fajtájuk szúrós tüskéket viselnek, de már vannak olyan fajták, amelyeket tüskementesre lettek nemesítettek, így a szüretük se nehezítik meg az életünket. Frissen fogyasztva, jamnek, szörpnek elkészítve, turmixba kiváló hűsítő lehet a meleg nyári napokban, lefagyasztva pedig télen is hiánypótló gyümölcsforrásunk.
A forróság határozta meg a mindennapjainkat az elmúlt hétben, amelyet nagy szelek kísértek. Ebben az időben sínylődnek a növények, és mivel a bogyósoknak nagy vízigényük van, ne feledkezzünk meg az öntözésükről.
Tayberry, mint különlegesség
Lehet, hogy kevesen ismerik a tayberryt, amely nekünk mindig a kert része volt. Ez a gyümölcs a szeder és a málna hibridje, amely a két anyanövény ízét és illatát ötvözi. Vannak tüske nélküli változatai is, na, nekünk nem ilyen van, ezért keményen meg kell küzdeni minden bogyóért az elburjánzott bokorban, mert természetesen mindig a legelérhetetlenebb helyen vannak a legszebben beérett termések. Miután beleakad az ember az egész bokorba és piros csíkok tarkítják a lábát, majd eléri a kívánt gyümölcsöt, és megkóstolná, akkor eltorzult arccal érzékeli, hogy ennek bizony poloskaíze van. Roppant bosszantó.
Sikerült is lencsevégre kapnom, ezt a nem túl fotogén betolakodót, a zöld bogyómászó-poloskát. A képen nem tűnik zöldnek, de ez azért van, mert többszöri vedlés során néha zöld, néha pedig piros színanyag is bekerül a bőrszövetiebe, évszaktól függően. Nos, tehát a poloskák a szúró-szívó szájszervükkel enzimeket fecskendeznek a gyümölcsbe, amely lebontja a szöveteket. Az elnyálkásodó növényi anyagot már fel tudják szippantani a poloskák. Ez a jelenség felelős a nem túl kellemes poloskaízért.
Ekkor jön a jogos kérdés, mit tehetünk ellenük? Sajnos nem sokat, mert érő gyümölcsöt nem permetezünk az élelmezés-egészségügyi várakozási idő miatt. Szerencsére azonban, azért néhány szemet meghagynak nekünk, így tovább szüretelhetjük a bogyósainkat, akár a kutyával együtt is.
Címkék:
Madárinfluenza és száj- és körömfájás: Felértékelődik a ...

Talajhigiénia, aszálykezelés a HORSCH gépeivel – Különféle ...

Növényvédőszer-maradványok élelmiszerekben: Mi a helyzet az ...

Szigorúbb toxinhatárértékek, mégis eladható termés

Világszerte több az utód lombikból – Számszaki szarvasmarha ...

A tavalyinál 26 százalékkal magasabb a tojás ára

XIV. Sumiversitas – a hagyomány kötelez

Jövőkép és válaszút a hazai búzapiacon

A napraforgó helyzet

Az évjáratnak megfelelő gombaölő védekezés kalászosban