TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Miért érdemes bogyósokat ültetni a kertbe?

Miért érdemes bogyósokat ültetni a kertbe?

Kiskert Kárkép - 2024.06.26

Szomorúan búcsúztunk el a szamócaszezontól, de szerencsére nélküle sem maradtunk bogyós gyümölcsök nélkül. Érik a málna, a szeder, a tayberry, a köszméte és a ribiszke. Mind nagyon egészséges, kiemelkedő vitamin és antioxidáns tartalmukkal hozzájárulnak a szervezetünk megfelelő működéséhez. Érdemes tehát bogyósokat ültetni a kertbe, ismerkedjünk meg velük!

Amikor érnek a bogyósok a kertben, a napi körtúrám során mindig csipegetek belőlük, és néhányszor észrevettem, hogy a kutyus is szüretel, ha arra szimatol. Ezek a növények a kertben kis bokrukkal nem foglalnak nagy helyet, de értékes termésükkel gazdagítják a gyümölcseink körét. Sok fajtájuk szúrós tüskéket viselnek, de már vannak olyan fajták, amelyeket tüskementesre lettek nemesítettek, így a szüretük se nehezítik meg az életünket. Frissen fogyasztva, jamnek, szörpnek elkészítve, turmixba kiváló hűsítő lehet a meleg nyári napokban, lefagyasztva pedig télen is hiánypótló gyümölcsforrásunk.

A forróság határozta meg a mindennapjainkat az elmúlt hétben, amelyet nagy szelek kísértek. Ebben az időben sínylődnek a növények, és mivel a bogyósoknak nagy vízigényük van, ne feledkezzünk meg az öntözésükről.

Tayberry, mint különlegesség

Miért érdemes bogyósokat ültetni a kertbe?

Lehet, hogy kevesen ismerik a tayberryt, amely nekünk mindig a kert része volt. Ez a gyümölcs a szeder és a málna hibridje, amely a két anyanövény ízét és illatát ötvözi. Vannak tüske nélküli változatai is, na, nekünk nem ilyen van, ezért keményen meg kell küzdeni minden bogyóért az elburjánzott bokorban, mert természetesen mindig a legelérhetetlenebb helyen vannak a legszebben beérett termések. Miután beleakad az ember az egész bokorba és piros csíkok tarkítják a lábát, majd eléri a kívánt gyümölcsöt, és megkóstolná, akkor eltorzult arccal érzékeli, hogy ennek bizony poloskaíze van. Roppant bosszantó.

Sikerült is lencsevégre kapnMiért érdemes bogyósokat ültetni a kertbe?om, ezt a nem túl fotogén betolakodót, a zöld bogyómászó-poloskát. A képen nem tűnik zöldnek, de ez azért van, mert többszöri vedlés során néha zöld, néha pedig piros színanyag is bekerül a bőrszövetiebe, évszaktól függően. Nos, tehát a poloskák a szúró-szívó szájszervükkel enzimeket fecskendeznek a gyümölcsbe, amely lebontja a szöveteket. Az elnyálkásodó növényi anyagot már fel tudják szippantani a poloskák. Ez a jelenség felelős a nem túl kellemes poloskaízért.

Ekkor jön a jogos kérdés, mit tehetünk ellenük? Sajnos nem sokat, mert érő gyümölcsöt nem permetezünk az élelmezés-egészségügyi várakozási idő miatt. Szerencsére azonban, azért néhány szemet meghagynak nekünk, így tovább szüretelhetjük a bogyósainkat, akár a kutyával együtt is.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Zöldség-gyümölcs ágazati bulletint készített a FruitVeb és a ...

Az elmúlt 10 év eredményeit összefoglaló zöldség-gyümölcs ágazati bulletint készített a FruitVeB Magyar ...