TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Zöldborsótermesztés a kertben

Zöldborsótermesztés a kertben

Kiskert Kárkép - 2024.06.23

A zöldborsó termesztésének leginkább az időjárás szab határokat. Egyes évjáratok igen kedveznek neki, mások a nagy termésről szövögetett álmainkat kaszálják el. Mit tartogatott a zöldborsó számára ez az év a kertben, és mit tehetünk a termésbiztonság érdekében?

A zöldborsó nem tartozik a legmelegigényesebb növények közé. Kiegyenlített, inkább kissé hűvösebb időt kíván. Az utóbbi hetek forrósága tehát kimondottan megviselte a betakarítás előtt álló zöldborsók zömét, amelyek sorban sülnek fel, nem várhattunk így rekordtermést. A zöldborsó termesztése még nagyüzemi körülmények között is csak öntözés mellett biztonságos.

A zöldborsó betakarítását ügyesen kell ütemeznünk házi kerti körülmények között is, ugyanis nem vár meg minket az éréssel. Olykor fél napon is múlhat, hogy lekéssük a zsenge termést és már le is vénült. A zöldborsószedés és fosztás nem tartozik a kedvenc tevékenységeink közé, hiszen hajbókolni kell és egy-egy bokrot többször is meg kell szedni, így nem is bolygathatjuk nagyon. A fosztás pedig monoton, aztán két napig zöld marad a körmünk utána. Na, de ezt is meg kell csinálni.

A KÁRTEVŐK IS SZERETIK A ZÖLDBORSÓT…

Zöldborsótermesztés a kertben

Miközben fosztjuk, máris megtaláljuk benne a képen látható akácmoly lárváját, amely az egyik legkomolyabb kártevője a zöldborsónak. Rajta kívül a borsómoly lárvája is hasonló tüneteket okoz, bár az utóbbi jelentősége valamennyivel elmarad az akácmolyétól, vele most nem találkoztunk.

A két kártevő lárvája a hüvelyben fejlődnek és a szemeket rágják, miközben szövedékeikkel és ürülékükkel szennyezik azt. Nem mondhatnám, hogy a leggusztusosabb élményt nyújtják fosztás közben, amikor feltárjuk a kártételüket. Az akácmoly csak a szemek felületét rágják meg, míg a borsómoly kiüregesíti azokat.

Mindkét fajnál a csészelevelekre, hüvelyekre helyezik a petéjüket a kifejlett lepkék. Innen rágnak be a kikelt lárvák a hüvelybe. A borsómolynak egy nemzedéke, míg az akácmolynak 2-3 nemzedéke is kifejlődhet az évben. Házi kertben nem jelentős annyira a kártételük, hogy mindenképpen védekezni kelljen ellenük. A meleg, párás időjárás kedvező lehet a felszaporodásuknak, amelyet feromon csapdázással nyomon lehet követni, de ez sem jellemző kis méretekben.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Deszikkálás hatékonyan – HIKARI a Sumi Agro ajánlásával

Magyarországon a napraforgót és a repcét deszikkálják a termelők a legnagyobb felületen. A deszikkálás célja ...