TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Kapor, az elfeledett kerti fűszer

Kapor, az elfeledett kerti fűszer

Kiskert Kárkép - 2024.06.20

Közkedvelt fűszernövény a kapor, amely egyébként nemcsak egészséges, de a remek díszítőértéke miatt feldobja a kertet. Hogyan neveljünk kaprot és miért érdemes fogyasztani? Tudj meg róla minél többet!

Maga a kapor az ernyősvirágúak családjába tartozik, így közeli rokonságot ápol a zellerrel, sárgarépával, petrezselyemmel, pasztinákkal. Fűszerként felhasználjuk levesek, kovászosuborka ízesítéséhez. Frissen leszedve a levelét fagyasztóba eltéve akár télen is élvezhetjük, amely jobban konzerválja az ízét, mint szárítva. Később pedig magját akár húsokhoz, köretekhez adva használhatjuk ki jótékony hatásait. A kapor kedvezően hat az emésztésre, nyugtató hatású és a száj higiéniájára is pozitív hatása van.

A KAPOR TERMESZTÉSE

A kapor nem támaszt nagy igényeket környezeti szempontból, de kedveli a jó szerkezetű gyorsan felmelegedő talajokat, amely a csírázáskor nagyon fontos lesz neki. Fényre kimondottan igényes, de a magas UV sugárzást a kapor is inkább a vízparton viselné el jobban.

Mi a saját kertünkben nem fektetünk nagy hangsúlyt a kapor vetésére, ugyanis saját magát veti újra. Szépen terjed, így évek óta fennmarad a kertünkben. Ha azonban nem szeretnénk, hogy olyan helyen is megjelenjen, ahol nem szeretnénk, kialakíthatunk neki saját kaporágyást is. Vízigénye magas, ezért ne feledkezzünk meg a rendszeres öntözéséről, főleg a rekkenő hőségben.

A KAPOR NÖVÉNYVÉDELME

Nemcsak mi szeretjük a kaprot, de a képeken látható csíkos pajzsospoloska is, megértjük. Ez a rovar az ernyősvirágúak családjának tagjain károsít. Könnyű felismerni, téglavörös, fekete csíkos a háta és pöttyös a pocakja.

Kapor, az elfeledett kerti fűszer

A növényeket károsító poloskákról azt kell tudni, hogy szúró-szívó szájszervük van, amellyel behatolnak a növények szövetei közé, enzimeket juttattnak be, amelyek ezeket a szöveteket lebontják, így könnyen fel tudják venni a folyóssá vált növényi anyagokat. A lebontás cseppet sem jár kellemes illattal, ezért érezzük a poloskák által megszúrt növényeken a jellegzetes poloskaízt. A poloskák elleni védelemmel az a probléma, hogy pont azt a részét szeretik a növényeknek, amit mi is. De a termésérés idején nem ildomos kezelni őket növényvédő szerekkel.

Tökéletes megoldás nincs, szedegessük le őket a növényről, lehetőleg kesztyűben. A képen látható csíkos pajzsospoloskák éppen nagyon szerették egymást, úgyhogy lesz utánpótlás.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ultrasekély tarlóhántás - LEMKEN Koralin 9

A humuszban gazdag talajok tárolják a vizet és tápanyagokkal látják el a növényeket, azaz termékenyek. Ez biztosítja ...