TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Így termeljünk otthon édesburgonyát

Így termeljünk otthon édesburgonyát

Kiskert Kárkép - 2024.06.16

Az édesburgonya, vagy más néven batáta, néhány éve honosodott meg a magyar konyhában. Nem is volt nehéz dolga, hiszen ízletes, könnyű lakomákat készíthetünk vele. Gondolnánk, hogy a termesztése nem is olyan nehéz, csak egy kis odafigyelés kell hozzá? Hogyan termeljünk otthon édesburgonyát?

Manapság Magyarországon is nagy népszerűségnek örvend az édesburgonya, amelyet Kolumbusz Kristóf hozott el Dél-Amerikából Európába. Származási helyén évelő, de a mi éghajlatunkon egyéves növény.

Miért érdemes fogyasztani az édesburgonyát?

A batáta a neve ellenére nem burgonyaféle, a szulákok rokonságába tartozik, ezért a burgonyafélék ismert betegégei és kártevőitől nem kell tartanunk a batáta esetében.

Bátran termeszthetjük a hazai viszonyaink között is, ezért ne féljünk belekezdeni a termelésébe. Válogathatunk lila-, sárga-, és fehérhúsú változatai közül, amelyek íze eltér egymástól. Magas tápértéke és karotintartalma miatt érdemes is bevenni a köretek sorába. Néhol a hajtását és a levelét is elfogyasztják, sőt a lombozatát és hajtásrendszerét állatok takarmányozására is lehet hasznosítani.

HOGYAN KEZDJÜNK BELE A TERMESZTÉSÉBE?

Hajtásdugványozás

Beszerezhetünk palántákat, de aki előrelátó volt, hajtásdugványozással is szaporíthatta a batátát. Ehhez nem kell más, mint megvásárolni egy gumót februárban, kettévágni és vízbe rakni a vágott felével lefelé. Figyelni kell, hogy a víz sose fogyjon ki alóla. Egy gumó akár 15-20 db hajtást is kinevelhet. Ezeket a hajtásokat pedig kiültethetjük. A hajtásdugványozás kissé elmarad a palántázáshoz képest időben, de ezzel a módszerrel is lehet eredményesen termelni.

Így termeljünk otthon édesburgonyát

A batáta ültetése

Talajra nem túl igényes, de a legnagyobb terméshozamot a homokos, homokos vályog talajon lehet elérni. Jól lazítsuk meg a talajt kiültetés előtt, hogy megfelelően fejlődjenek a gumók. Lehet síkműveléssel is termeszteni, de előnyösebb a bakhátas technológia, mivel a betakarítást megkönnyítheti nekünk.

Fagyérzékeny növény, ezért a fagyos szentek, május 20-a után kezdjünk bele a kiültetésbe, ezt június végéig tehetjük meg, mert körülbelül 100 napnak kell eltelnie a kiültetés és a betakarítás között, így szeptemberben fel lehet szedni a gumókat. A növények 1 méteres sortávolság és 28-30 centiméteres tőtávolság betartása mellett tudnak megfelelően fejlődni. A hajtásokat úgy kell elültetni, hogy két levél kint legyen a talajból, a többi pedig a felszín alá kerüljön.

Kiültetés után érdemes segíteni a megfelelő gyökérrendszer növekedést, ezért ekkor foszfortúlsúlyos lombtrágyával erősítsük a növényt. A batáta hajtása több méterre is elfuthat, majd legyökerezik, ilyenkor nyugodtan tépjük fel, így nagyobb gumókat tud kinevelni.

HOGYAN TÁROLJAM HELYESEN A BATÁTÁT?

Általánosságban elmondható a batátáról, mint szinte minden növényről, hogy ültetéskor a megfelelő gyökeresedés miatt a foszforigénye magas, lombnövekedéskor viszont a nitrogén-utánpótlást hálálja meg leginkább. Emellett a termésérés, vagy a batáta esetében a gumónövekedés idején a kálium a legfontosabb tápelem. Ahhoz hogy megfelelő méretű, szép gumók alakuljanak ki, elegendő káliumot kell biztosítani a batátának, ekkor már lombtrágya formájában. Természetesen a vízről sem szabad megfeledkezni.

Mivel egy melegigényes növényről van szó, ezért a tárolása nem hasonlítható a burgonyához. A 15°C-nál alacsonyabb hőmérsékletet nem sokáig viseli el és hamar romlásnak indul a gumó. Olyan helyen kell tárolnunk, ahol kiegyenlített a hőmérséklet, az ingadozást sem szereti kimondottan. Fénytől védett, sötét helyiség alkalmas a számára, ahol a relatív páratartalom 80%-os és a szellőzését is meg lehet oldani. Tárolás során olykor-olykor érdemes átválogatni a gumókat és a hibás, rothadt darabokat kiszelektálni, hogy ne terjedjen át a még hibátlanokra.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

DR GREEN válaszai a szója lombtrágyázásának kérdéseire

A jelenlegi mezőgazdasági pénzügyi helyzetben a szója az eredményes növénytermesztés perspektivikus növénye ...