TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Tippek, a sikeres gyomirtó hadjárathoz a kertben

Tippek, a sikeres gyomirtó hadjárathoz a kertben

Kiskert Kárkép - 2024.03.17

Minden kertész álma egy teljesen gyommentes kert. A kapálás az egyik legfárasztóbb, folyamatosan visszatérő munka. A szüntelen harc a gyomokkal kifárasztja a leglelkesebb kertészt is. Néhány tipp betartásával azonban sikeres lesz a gyomirtó hadjárat a kertben.

A gyomokat eltávolítani nemcsak azért kell, mert irtózatosan zavarják a tökéletes növénykompozíciónk látványát, hanem azért is, mert rengeteg tápanyagot, vizet, teret és fényt vesznek el a kultúrnövényeink elől. Nem engedhetjük, hogy átvegyék a hatalmat a kertünk felett, hiszen később már sokkal nehezebb védekeznünk ellenük.

MITŐL LESZ SIKERES A GYOMIRTÁS?

  • Ismerjük meg az ellenséget

A gyomok számtalan növénycsaládból származnak, különböző fennmaradási és szaporodási stratégiával rendelkeznek. Megkülönböztetünk egynyári, évelő, sőt kétéves gyomokat, továbbá az sem elhanyagolható szempont, hogy egy- vagy kétszikű-e a növény. Ezek ismerete igen fontos ahhoz, hogy megfelelően tudjunk ellenük védekezni. Az egynyári növényeket még mindenképpen a magérlelés előtt kell eltávolítanunk, hogy ne adjunk további magkészletet a talajnak. Az évelő növények tarackkal, gyöktörzzsel, hagymával terjednek a talajban. Az efféle növények teljes eltávolítását a talajban kell megkezdenünk, nem elég, sőt inkább káros csak a felszínen lévő részeit megsemmisíteni.

  • Ne feledkezzünk meg a magérlelésről

Visszatérve az előző pontra, de a fontosságát kiemelve. A gyomok között vannak igen szépek is, csak gondoljunk a selyemmályvára, vagy a varjúmákra. Természetesen gyönyörködhetünk bennük, de inkább érdemes még azelőtt megszabadulni tőlük, mielőtt kinevelnék a szép virágaikat. Többek között azért is, mert már ekkora rengeteg vizet és tápanyagot elvettek a talajból. Magérlelés után ezerszámra, vagy milliószámra ontják ki magukból a magvaikat, ami tovább duzzasztja az amúgy is nagy magkészletet talajban.

  • A gyomirtó szerek megfelelő használata

A gyomirtó szerek többsége szelektív. Egyesek az egyszikűek ellen hatnak, míg mások a kétszikűeket irtják. A totális gyomirtó szer pedig mindent visz, ami zöld. Bizonyos fejlettség után kifújva a gyomok már fittyet hánynak a permetezésre. A gyomirtók többsége fejlettebb növényekre már nincsenek hatással. Kezeljük körültekintően ezeket a növényvédő szereket. Érdeklődjünk a gazdaboltban, vagy olvassuk el a termék címkéjét, hogy biztonságosan és megfelelően tudjuk használni a gyomirtó szereket.

  • Használjunk megfelelő eszközt!

A gyomirtásnál is nagyon fontos az éles, rendesen karbantartott eszköz használata. Életlen eszközzel csak a növényt nyúzzuk, nem tudjuk tökéletesen eltávolítani azokat, aztán később hétfejű sárkányként fog előretörni a gyomunk. Ellentmondásosnak tűnik, de ha rászánjuk az időnket a megfelelő gyomirtásra, akkor azzal időt spórolunk meg magunknak.

  • Használjunk mulcsot!

A mulcs értékes tápanyagot biztosít a talajnak, ha szerves anyagokat választunk alapanyagként. Továbbá a gyomirtást is elintézi nekünk. Beárnyékolja talajt, így alatta nem tudnak kibújni a gyomok.

  • Rendszeresség betartása

A kapálás vissza-visszatérő munka és természetesen érthető, hogy az ember belefárad a folyamatos harcba, de akkor sem szabad halogatnunk. Ha bújnak ki az apró növények, akkor ne legyünk restek kihúzgálni azokat, később sokkal nehezebb lesz velük elbánni.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Talajlakó kártevők, talajfertőtlenítés – Drótférgek, ...

A talajlakó kártevők kapás kultúráink nagy károkozásra képes károsítói, amelyek ellen a védekezés nem maradhat el. ...