TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Márciusi teendők a kertben

Márciusi teendők a kertben

Kiskert Kárkép - 2024.03.10

A március a tavasz kezdetét jelentő hónap. A kerti munkák ekkor kezdenek megszaporodni, viszont sokkal hosszabbak a nappalok és kellemesebb a hőmérséklet is. Szívesebben kint van a kiskertész a kertjében. Mik a márciusi teendők a kertben?

  1. Rendrakás, takarítás

A tél kezdete előtt a gondos kertész rendbe tette a portáját, de azóta sok víz lefolyt a Dunán. A szelek összehordták a később lehullott faleveleket, száraz gallyak, ágak potyogtak le a fákról. Ilyenkor válnak láthatóvá a fásszárúakon az elhalt vesszők, ezeket távolítsuk el. A hirtelen jött tavasz rengeteg gyomot kicsalogatott a talajból. Gyomláljunk, hogy ne vegyék el az értékes erőforrásokat a kultúrnövényeinktől. Az elszabadult, nem megfelelő irányba nőtt indákat, növényi szárakat vágjuk vissza, mert ilyenkor még sokkal könnyebb.

  1. Mit lehet ültetni?

Márciusban általában még hűvös van, és gyakran előfordulhatnak fagyos éjszakák, azonban néhány növényt már ilyenkor is ki lehet ültetni. A hidegtűrő fajok közül a zöldborsó, a retek, a sárgarépa, a rukkola már biztonsággal kikerülhetnek a kertbe. A hagymafélék duggatását is most kell megejteni. Az ételeink egyik kedvenc fűszere, a kapor magja is ilyenkor kerül a földbe. Fagyos éjszakákon finom fátyolfóliával takarjuk a növényeket.

  1. Gondoskodjunk a szobanövényeinkről is!

A szürke, fényszegény hónapokban még a szobanövényeink is fakóbbnak tűnnek. A tavasz közeledtével és a nappalok hosszának nyúlásával új erőre kapnak a növények. A kinőtt cserepeket váltsuk le nagyobbakra, a sűrű lombozatot metsszük vissza, hogy friss új hajtások kinevelésére késztessük a növényeket. Megkezdhetjük a tápanyagokkal való beöntözésüket.

  1. Gyümölcsfák, bokrok ültetése

A korábban felszabadult, napfényes, nem fagyzugos területekre érdemes gyümölcstermő növényeket ültetni. Nincs is jobb, mint amikor a saját kertünkben megtermelt gyümölcsöket tudjuk elfogyasztani. Sokkal zamatosabb, ízesebb, finomabb. Kár lenne haszontalan díszfákat ültetni helyettük.

  1. Évelő növények ásása és szétosztása a kertben

Az olyan növényeket, amelyeket tőosztással lehet szaporítani, mint a krizantémot, levendulát, vagy a díszfüveket, most ássuk ki és osszuk szét a kert kihasználatlan részein, vagy ajándékozzuk el, ha nincs rá szükségünk.

  1. Tisztítsuk meg a virágágyásokat

A hagymás növények már lassan virágba borulnak, ha még nem tették meg. Gyomláljunk körülöttük, hogy ne zavarjanak bele a szebbnél szebb virágok látványába. Ha mulcsot használunk, akkor lazítsuk fel a megkeményedett, összeállt felső réteget, hogy levegőhöz jusson a talaj alatta.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A talajművelés és mikorrhizák: Hogyan hatnak a mezőgazdasági ...

Gyakran esik szó arról, hogy a mikrobiológiai oltóanyagok hogyan befolyásolják a termelés sikerességét. De vajon mi ...