TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Zöldségtermesztés öntözés nélkül? – Megmutatjuk, hogy lehetséges!

Zöldségtermesztés öntözés nélkül? – Megmutatjuk, hogy lehetséges!

Kiskert Kárkép - 2024.03.06

Víz nélkül nincs élet. A zöldségeink is megkövetelik tőlünk, hogy az aszályosabb időszakokban öntözéssel segítsük a növekedésüket. Néhány fortéllyal azonban öntözés nélkül is megoldható a zöldségtermesztés. Lássuk, mit tehetünk azért, hogy kevesebb vízzel is beérjék a növényeink.

Az utóbbi évek slágertémája lett a globális felmelegedés, világszerte egyre gyakoribb a szélsőséges időjárás. A csapadék mennyisége és eloszlása kiszámíthatatlanná vált, ezért fel kell készülnünk minden lehetőségre. Néha hónapokig elkerül minket az égi áldás, majd özönvízszerűen érkezik. A kertünkben növekedő növények is nehezen viselik ezeket a szélsőségeket, melyek átvészelését nekünk kell valamelyest elősegítenünk.

ÖNTÖZÉS NÉLKÜL A KERTBEN

Öntözés mellett szinte minden zöldség termesztése megoldható, azonban nélküle is érdemes próbálkozni.

Alapvetően nem csak a szárazság hoz létre rossz feltételeket a növények számára, hanem a rossz szerkezetű talaj, a forró szelek, az erős napsugárzás és a vízhiány együttese. Ezek hatásának elhárítását a vízmegtartással érhetjük el.

VÍZMEGTARTÁS A KERTBEN

  1. A jó talajszerkezet kialakítása kulcsfontosságú. Természetesen a különböző talajféleségeken különböző módon szükséges eljárni, de alapvető a szerves anyagokkal történő feltöltés. Ez történhet komposzttal, szerves trágyákkal és zöldtrágyázással. Ezzel a módszerrel megteremtjük az élő talajt, amely felvehetővé teszi a tápelemeket a növények számára, megtartja a vizet, jó szerkezetet biztosít a növény gyökereinek a kialakulásához.
  2. Ültessünk szélfogó fákat, melyek segítik megvédeni a növényeinket és a talajt a szárító, forró szelektől.
  3. A növénytársítással is növelhetjük a növények szárazságtűrését. Ültessünk egy helyre vízigényes növényt, szárazságot jobban tűrővel, vagy másképpen fogalmazva, sekélyebben gyökerezőt, mélyen gyökerezővel.
  4. Ültessünk takarónövényeket, melyek télen kifagynak, de közben védik a talajt a kiszáradástól, később pedig szerves anyagot szolgáltatnak a talajnak.

FIGYELJÜNK A FAJTAVÁLASZTÁSRA!

A rövidebb tenyészidejű fajták hamar beérlelik a termésüket, megelőzve a tartósabb aszály beköszöntét, azonban ezek mindig kevesebb és kisebb termésmennyiséggel ajándékoznak meg minket. A hosszú tenyészidejű fajtáktól nagyobb hozam várható, még csapadékmentes időben is, a röviddel szemben. Törekedjünk egy-egy zöldségből több fajtát is vetni, hogy jobban kihasználjuk az öntözés nélküli termesztést.

ÜLTETÉS IDŐZÍTÉSE

A kora tavasszal kiültetett zöldségek még fel tudják használni a télen felhalmozódott csapadékmennyiséget, így előnnyel indulnak az évben. Sőt, a gyökereik fejlődése is hamarabb megkezdődik, így lejutnak olyan mélységekbe, ahol egy csapadékmentes periódusban is vízhez tudnak jutni.

Öntözésmentes kertben a helyrevetés előnyösebb, mint a palántázás. Ennek okát is a gyökereknél kell keresnünk. A helyrevetésnél sűrűbb, egészségesebb állományt tudunk létrehozni. A tejben-vajban fürösztött palánta kiültetése idején még szokja az új környezetét, gyökere sokkal fejletlenebb és a gazdag vízellátáshoz szokott. A helyre vetett növény megerősödik, a gyökerek lehatolnak a víz elérhető mélységébe. A mag csírázásához azonban vízre van szükség, a magárok beöntözése elengedhetetlen a helyre vetés esetén is.

HOGYAN TAKARÍTHATUNK MEG MÉG VIZET?

  • Gyomláljunk!

Fontos feladatunk a nem kívánt növények eltávolítása. A gyomok rengeteg vizet, tápanyagot vesznek el a kultúrnövényeinktől. A még magot nem érlelt gyomot fektessük a sorok közé, mulcsréteget létrehozva, így hasznos életútjuk lehet.

  • A magágyelőkészítés időzítése

Amikor már rá tudunk menni a talajra, akkor lazítsuk fel a talaj felső rétegét, majd tömörítsük be, hogy az értékes víz ne tudjon elpárologni.

  • Mulcsozzunk!

A mulcsréteg sorok közé való lefektetése nemcsak a gyomokat nyomja el, de kedvezőbb klímát hoz létre a növény számára. A talaj értékes vízkészlete sem tud tovább párologni, árnyékolja, hűti azt.

Nincs általános igazság! Szélsőségesen aszályos időszakokban öntöznünk kell, hogy növényeink biztonsággal teremjenek, de a fent említett eszközök segítségével csökkenthetjük a felhasznált víz mennyiségét és megőrizzük a talaj víztartalékait is.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A tarlóápolás növényvédelmi hatásai

Nyári betakarítású növényeink, a kalászos gabonák és őszi káposztarepce tarlójának szakszerű ápolása számtalan ...