TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.435,53 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.567,17 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 68.437,43 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.382,91 Ft (tonna)
Repcemag: 173.966,47 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.650,66 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,06000
USD: 358,25000
CHF: 403,53000
GBP: 463,15000
Hirdetés
10 hiba, amit ne kövess el a kertészkedés során

10 hiba, amit ne kövess el a kertészkedés során

Kiskert Kárkép - 2024.03.01

A sikeres kertészkedéshez tapasztalatokra van szükségünk, amelyet sok idő alatt szerezhetünk meg. A hibák, amiket elkövetünk évről évre, pallérozzák a tudásunkat, de nem szükséges minden hibát elkövetni. Megfogadhatjuk mások tanácsát. Lássunk néhány gyakori hibát, aminek elkerülésével sikeresebb kertész leszel!

  1. TÚLSÁGOSAN GYAKORI ÖNTÖZÉS

Aszályos időben elkerülhetetlen a növények rendszeres, gyakori öntözése, de kevésbé szélsőséges időjárás esetén kerüljük el a túlöntözést. Ha elkényeztetjük a növényeket, akkor nem serkentjük a mélyebb gyökerezésre, így az öntözés kimaradásakor nem tudnak elegendő vizet felvenni. A föld felszínén fejlődő gyökér nem tudja ellátni megfelelően a tartó szerepét, sőt kapálás esetén könnyebben felszaggathatjuk ezeket a gyökereket is, és ezt követően a megfáradt növény kidől.

  1. KOMPOSZTÁLÁS ELMARADÁSA

A kerti és konyhai hulladékok olyan értékes tápanyagot és szerves anyagot tartalmaznak, amelyeket komposztálás, majd a talajba bedolgozása után a növények egészséges fejlődéssel és nagy termésmennyiséggel hálálnak meg. Keressünk egy zugot a kertben, ahol komposztot tudunk gyűjteni és használjuk fel ezt az értékes, „ingyenes” forrást a kertben.

  1. MŰTRÁGYÁK TÚLZOTT HASZNÁLATA

Műtrágyákat használhatunk a kertben, sőt sokszor látványosan meghálálják a növények az extra tápanyagot, de ne feledkezzünk el a savanyító, talajromboló hatásukról. Keressünk olyan alternatívát, amely jót tesz a növényeknek és közben a talajban élő millió hasznos szervezetnek.

  1. NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK NEM MEGFELELŐ HASZNÁLATA

A növényvédő szereket lehet biztonságosan is használni, csak a csomagoláson leírtakat szükséges betartanunk. A kezelés időpontját, az élelmezés-egészségügyi várakozási időt, a kezelések maximális számát, a dózist és a két kezelés között eltelt minimális időtartam betartását elengedhetetlen figyelembe vennünk, ahhoz hogy a kezelés biztonságos legyen az egészségünkre és környezetünk épségére.

  1. SŰRŰ ÁLLOMÁNY LÉTREHOZÁSA

A sűrű állományban lévő növények versengenek a tápanyagért, vízért, fényért. Megnyúlással, visszafogott fejlődéssel reagálhatnak a kedvezőtlen körülményre. A vetőmagvak csomagolásán leírtakat tartsuk be, hogy elkerüljük ezeket a kellemetlen következményeket.

  1. A NÖVÉNYEK KIFEJLETT MÉRETÉNEK FIGYELMEN KÍVÜL HAGYÁSA

Amikor a dísznövényeket, gyümölcsfákat, bokrokat megvásároljuk, olyan kicsinek és törékenynek tűnnek, de pár éven belül, a szerető gondoskodásunk következményeként, terebélyes és magas növények fejlődnek ki belőlük. Ilyenkor vakargatjuk a fejünket, hogy miért ültettük őket ilyen közel egymáshoz. Érdemes tehát előre informálódni a növények kifejlett magasságáról és méretéről, hogy később ne nyomják el egymást.

  1. A GYOMLÁLÁS ELHAGYÁSA

A gyomok a legéletképesebb növények közé tartoznak. Amikor harcba szállnak a kultúrnövényeinkkel, akkor bizony nem sok esélye van az utóbbiaknak. A gyomok elveszik a vizet, a tápanyagot és még az éltető fényt is. Ne várjuk meg, míg magot érlelnek és elhullajtják azokat. Kapáljuk ki őket még csíranövény korukban, hogy a lehető legkevesebb kárt okozzák. A mulcs egyébként remek gyomelnyomó eszköz lehet a kezünkben.

  1. A NÖVÉNY IGÉNYEINEK FIGYELMEN KÍVÜL HAGYÁSA

A termesztett növényeink nagy többsége nem őshonos, vagyis egészen más klímát, csapadékmennyiséget, páratartalmat, talajt kíván meg, mint ami hazánkban előfordul. Természetesen próbálgathatjuk szárnyainak, de ne érjen minket csalódás, ha bizonyos növények nálunk nem érzik jól magukat. Érdemes a szomszédok kertjeit megfigyelni és olyan növényeket ültetni, vetni, amelyek jól érzik magunkat a mi környezetünkben.

  1. EXTRÉM VAGYON ELKÖLTÉSE

Próbáljuk a kertészkedést eleinte kicsiben kezdeni. Egy kis kreativitással akár nagyobb zöldség-és gyümölcsmennyiséget is elérhetünk. Keressünk természetes alapanyagokat, fogjunk magot, amiből csak lehet, kérjünk segítséget a szomszédoktól, szaporítsunk minél több növényt.

  1. A KERT NEM MEGFELELŐ MEGTERVEZÉSE

A tél mindig a kert megtervezésről szól. A vetésváltás és a növénytársítás szabályainak figyelembevételével sok kellemetlenséget elkerülhetünk. Munkát, energiát, növényvédelmi beavatkozásokat spórólhatunk meg.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hogyan lesz idén diónk

A dióburok-fúrólégy károsítása egyre nagyobb problémát jelent a kiskertekben is. A karácsonyi diós bejgli került ...