TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,90000
USD: 357,25000
CHF: 402,54000
GBP: 465,46000
Hirdetés
A magaságyás hátrányai

A magaságyás hátrányai

Kiskert Kárkép - 2024.02.09

Az utóbbi években, a hazai kertekben is divatossá vált a magaságyás építése. Az kétségtelen, hogy számos előnye van, viszont számolnunk kell a negatívumaival is. Lássuk, mik a magaságyás hátrányai!

Természetesen senkit se szeretnénk eltántorítani a magaságyás építésétől. Sokaknak olyan problémáját oldotta meg a felépítése, amelyet másképpen nehezen lehetett volna.

MIK A MAGASÁGYÁS ELŐNYEI?

 • A magaságyással olyan körülményeket tudunk kialakítani a növények számára, amilyet csak megkívánnak.
 • Nem kell hajbókolni kertészkedés közben.
 • A magaságyás környezetében lévő fák nem fogják elszívni a zöldségek elől a tápanyagot és a vizet.
 • Rossz talajú kertekben is eredményesen tudunk termelni a magaságyás segítségével.
 • A gyomokkal folytatott harc is sokkal egyszerűbb lesz.
 • A magaságyás esztétikus.

A MAGASÁGYÁS HÁTRÁNYAI

 1. Magas költség

Ezért a nagyon vonzó kertészeti berendezésért bizony nagyon borsos árat kérnek el. Építhetjük fából, kőből, téglából, építési anyagokból, biztosan egy vagyont kell rá kifizetnünk. Vásárolhatunk előre legyártott magaságyást is, nem lesz sokkal olcsóbb. A fából készült keret pár év alatt az enyészeté lesz, így cserére szorul.

A kialakított ágyást még fel kell töltenünk. Ha a telkünkön van kertészkedéshez megfelelő talaj, akkor fölösleges a magaságyás, ha viszont vennünk kell, az megint további költségeket von magával. 

 1. Nem lesz olcsóbb, mint a talajjavítás

Ha áldatlan állapotok uralkodnak a kertünkben, a talaj pedig kezelhetetlen, akkor sem kell elvetni a talajjavítás lehetőségét. A kerti komposzt, a különböző szerves anyagok pótlása, mulcsozás sok év alatt ugyan, de javítja a talaj szerkezetét és termékenységét. Persze, rengeteg idő és munka szükséges hozzá.

 1. A növények gyökerezési mélységét lekorlátozzuk

Figyelembe véve zöldségnövényeink gyökerezési mélységét, akadályba ütközünk, vagyis nem mi, hanem a növények. A magaságyásban lefelé törő gyökerek elérik a szerkezet alját, amikor is találkoznak azzal a talajjal, amin való termesztést el akartuk kerülni. Továbbá az oldalirányú gyökeresedést is szintén lehatároltuk az ágyás falával.

 1. Nem lehet, vagy igen komplikált a magaságyás áthelyezése

Természetesen jól meg kell fontolni a magaságyás helyét mielőtt elkezdjük felépíteni, de történhet bármi és hirtelen át kell helyeznünk az egészet. Nem lehetetlen, viszont kétszer meggondolja magát az ember, mielőtt belekezd. A szabad ágyásokba mégis rugalmasabban tudunk bármit tervezni, vagy áttervezni.

 1. A magaságyás hamar kiszárad

Ez olyan területeken okoz nagy problémát, ahol kevesebb csapadék hullik. A magaságyás könnyen felmelegszik, mivel öt oldalról sütheti a nap és folyamatosan éri a légmozgás, ezért hamarabb ki is fog száradni. Több figyelmet igényel az öntözése.

MI A KÖVETKEZTETÉS?

A magaságyás valóban esztétikus és a sok előnye meggyőzi a hobbikertészt arról, hogy érdemes belevágni, de ne feledjük a fentebb felsorolt hátrányait is, hogy teljes képet kapjunk és ez alapján tudjuk meghozni a döntést.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kincs a tarlón – Szármaradványoktól a fekete aranyig

Nyár elején a repce és a kalászosok aratásával kezdetét veszi a betakarítás várva várt időszaka. A munka sikerét ...