A cseresznyefa metszése
Kiskert Kárkép - 2024.02.13
A cseresznye igen kedvelt, hazákban is megtermelhető gyümölcs, melyet nemcsak zamatos ízéért érdemes fogyasztani, hanem a különböző jótékony hatásai miatt is. A szerencsés kerttulajdonosok saját fáikról tudják élvezni a piros gyümölcs adta lehetőségeket. Nekik üzenem: Hamarosan következik a cseresznyefa metszése, lássuk mire érdemes odafigyelni!
MIÉRT ÉRDEMES CSERESZNYEFÁT ÜLTETNI?
Ahogy a felvezetésben is írtam, a cseresznye fogyasztása kimondottan egészséges. Habár magas a cukortartalma, mégis beilleszthető a fogyókúrás étrendbe. Magas víztartalma miatt eltelíti a fogyasztóját, miközben segíti az emésztést is. Magas A-, E- és C-vitamin tartalommal büszkélkedhet, továbbá emésztést segítő, gyulladáscsökkentő, immunerősítő anyagokat is tartalmaz. Eme jótékony hatásai mellett érdemes megemlíteni, hogy igazán dekoratív fát nevel ki a cseresznye, ami alatt szívesen elücsöröghet a család egy meleg nyári napon. Rövid idő áll rendelkezésünkre a cseresznyefogyasztásra, viszont az év első gyümölcsei közé tartozik. Ültessünk cseresznyefát!
MIÉRT PUSZTUL KI A CSERESZNYEFA?
Sajnos a cseresznyefa nem nevelhető bármilyen talajon, ugyanis igen érzékeny annak tulajdonságaira. Homoktalajon néhány év után el kezd hanyatlani az egészsége, ugyanis a homok néhány méter mélyen olyan mértékben betömörödik, amelyet a cseresznye mélyre hatoló gyökerei nem tudnak áttörni. Leginkább a jó szerkezetű, humuszban gazdag könnyen felmelegedő talajokat kedveli. Érdemes a gyengébb talajokat ültetés előtt feljavítani a fa épségének érdekében.
MI A METSZÉS CÉLJA?
A gyümölcsfák metszése elhanyagolhatatlan feladatunk. Mindezt azért tesszük, hogy kialakítsuk a megfelelő koronaformát, annak érdekében, hogy a különböző ágak fényellátottságát növeljük és azok megfelelően szellősen álljanak egymáshoz képest. Ezenkívül a metszéssel elérhetjük, hogy a fa hamarabb forduljon termőre, továbbá beállítjuk a növény vegetatív és a generatív egyensúlyát, vagyis a termés és a hajtásnövekedés arányát tudjuk megfelelő módon szabályozni. A metszéssel növényvédelmi feladatokat is elvégzünk, hiszen ekkor eltávolíthatjuk a beteg, fertőzött ágrészeket is. Összegezve, a metszéssel érjük el a magasabb gyümölcsminőséget és mennyiséget.
A CSERESZNYEFA METSZÉSE
Ha megfelelő növekedést, fejlődést és nagy termésmennyiséget szeretnénk elérni, akkor a cseresznyefa metszése kihagyhatatlan.
Nyár végi metszés
Általában a gyümölcsfákat a mélynyugalmi időszakban szoktuk metszeni, mert ez a legkevésbé érzékeny időszak, azonban a cseresznyefa metszése történhet nyár végén is, de ezt maximum csak a ritkítás miatt végezzük. Az ilyenkor történő beavatkozás azt a veszélyt rejti magában, hogy a gyümölcsnevelésre eltartalékolt energia egy részétől megfosztjuk a gyümölcsfát. Ezzel szemben a mélynyugalmi metszésnél a fa „raktárjában” lévő teljes készletet fel tudja használni a tavaszi fejlődésre.
Tél végi metszés
A tél végi, nyugalmi időszakban azonban erősebb visszametszés ajánlatos. Ilyenkor a nagyobb ágak teljes visszametszése történik, amivel kialakítunk egy szellősebb lombkoronát, amelyet a napfény könnyebben átjár, így a gyümölcsök a fa tengelye közelében is jó érési esélyekkel indulnak meg, színesebbek, finomabbak lesznek.
Kora tavaszi metszés
Mindenképpen a rügyfakadás előtt érdemes elvégezni a koronaalakító metszést, a nagy fagyok elmúlta után. Ezzel a fagykárokat előzhetjük meg, amire a fiatalkorú fák kimondottan érzékenyek lehetnek.
Fontos tudni!
- Metszéskor sebeket ejtünk a fákon, ahol a baktériumok és a gombák szabadon tudnak fertőzni, ezért mindig kezeljük fasebkezelővel a nagyobb méretű sebeket!
- Használjunk éles, megfelelően karbantartott metszőollót, ágvágót és fűrészt, hogy elkerüljük a kurta sebfelületeket, mert ezek mindig nehezebben és hosszabb idő alatt gyógyulnak meg!
- Lehetőleg fertőtlenítsük le az eszközöket két metszendő fa között, hogy ne vigyük át a betegségeket a következő fára! Ezt megtehetjük nátrium-hidroxiddal, hipós vizzel, vagy alkohollal.
- Metszés után mindig takarítsuk fel a fa alól a növényi maradványokat, főleg a beteg ágrészeket, gyümölcsmúmiákat, mivel ezek gócpontjai lehetnek a betegségeknek.
A FIATAL CSERESZNYEFA METSZÉSE
A fiatal cseresznyefa metszése a koronaalakításról szól. Az első években próbáljuk visszafogni a csúcsirányú növekedését azzal, hogy eltávolítjuk a középső, ég felé törő sudarat. Ezzel rávesszük a növényt arra, hogy oldalirányba fejlődjön, ami miatt több virágrügy, vagyis több termés várható. Továbbá a magasságát is tudjuk ezzel szabályozni.
Az elkövetkező években az lesz a célunk, hogy kiválasszuk a legerősebb ágakat, amelyek a középső sudárral szöget zárnak be és azokat hagyjuk meg vezérágaknak. Ahogy növekedik a fa egyre több ilyen vezérágunk lesz, annál jobban fog szellőzni a korona és annál több lesz a virágrügy.
Metszéskor el kell még távolítani…
- a beteg, sérült vesszőket, ágakat,
- a fattyúhajtásokat,
- vízhajtásokat,
- sűrűn növekedő,
- egymást keresztező,
- a föld felé tartó vesszőket, mert ezek nem is hasznosak és még tápanyagot is elvonnak a növénytől.
A TÖBBÉVES FA METSZÉSE
Ha szeretnénk fenntartani a könnyen kezelhető, szellős, napjárta koronát, akkor törekedjünk arra, hogy a fa vízszintes irányban fejlődjön, vagyis a középső sudarat távolítsuk el és a vezérágak növekedését segítsük elő.
Az idősebb cseresznyefákat is kell metszeni, habár ilyenkor elegendő csak pár évente belekezdenünk. Ilyenkor eltávolítjuk a gyengébb, elöregedő, beteg ágakat, hogy ne terheljük vele a fánkat. A nagyobb visszavágásokkal elérhetjük, hogy újabb, egészségesebb hajtásokat hozzon a cseresznye, miközben szellősebb is lesz a korona. A sarjhajtások, vízhajtások és gyümölcsmúmiák eltávolításáról viszont egyik évben se feledkezzünk meg.
A megfelelően karbantartott cseresznyefa nemcsak rengeteg gyümölccsel fog ellátni minket, de színfoltja lehet a kertünknek, amely alatt szívesen üldögél az egész család.
https://www.tuja.hu/cseresznyefa-metszes.html
https://hobbikert.hu/magazin/a-cseresznyefa-metszese-mikor-es-hogyan-vagjunk-bele.html
https://cseresznyeinfo.hu/cseresznyefa-metszese/
https://docplayer.hu/4662483-A-gyumolcsfak-metszese-es-koronaalakitasa.html
https://docplayer.hu/6361479-Gyumolcsfelek-testalakulasa-termoreszei-es-a-metszes-alapjai.html
Címkék: cseresznye, metszés
A 2025. évi AGROmashEXPO Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési ...
A FAO új iránymutatást tesz közzé a szarvasmarhák influenza ...
A köles, mint alternatív növény jelentősége a korszerű ...
Három milliárd eurós hitel a mezőgazdasági termelőknek és a ...
JÖN A 43. AGROmashEXPO
Íme, egy új, stressztűrő kukorica, kiugró termőképességgel
Változó növényvédelem a változó körülmények között – ...
Gondolkodjunk komplexen! – A legelő botanikájától a biohúsig
A vetéstechnológia és a vízellátás hatása a csemegekukorica ...
Visszatér régi jó „barátunk” – Véleménycikk az elektronikus ...