TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 661 Ft
Benzin ára: 614 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,04
USD: 360,29
CHF: 408,58
GBP: 454,11
Hirdetés
Miért termeljünk és fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt?

Miért termeljünk és fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt?

Kiskert Kárkép - 2024.02.07

Csak egészség legyen! Manapság egyre több embert mozgat meg az egészséges táplálkozás gondolata, melyben nagy szerepet játszanak a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása. Lássuk, miért olyan egészségesek a zöldségek és a gyümölcsök!

Hirdetés

A zöldség és a gyümölcs kiváló tápelem-, antioxidáns-, vitamin-, fehérje- és vízforrás. Ezek a beltartalmi értékek hozzájárulnak az egészségünk fenntartásában. A kerttulajdonosok azon szerencsések körébe tartoznak, akik mindezeket meg is tudják termelni, így kész alapanyagokkal szolgálhatnak az egész családnak.

MIT, MIÉRT ÉRDEMES FOGYASZTANI?

Magas víz-tartalmú növények

alma, spenót, saláta, paradicsom, uborka, dinnye, szárzeller, szamóca

Magas fehérje tartalmú növények

bimbóskel, zöldborsó, lencse, csemegekukorica, spenót, spárga, burgonya

Magas rost tartalmú növények

bimbóskel, torma, zöldborsó, lencse, spenót, csemegekukorica, zeller, petrezselyem, sárgarépa, brokkoli

Kalcium-forrás

brokkoli, mandula, tök, kelkáposzta, bab, karalábé, bimbóskel, spenót, spárga, káposzta, zeller, hagyma

Vas-forrás

spenót, spárga, cékla, bab, aszalt sárgabarack, brokkoli

MAGAS VITAMINTARTALMÚ NÖVÉNYEK

A – édesburgonya, sárgarépa, sütőtök, őszibarack, sárgabarack, sárgadinnye

B1 – borsó, bimbóskel, bab, borsó

B2 – mandula, spenót, bab, borsó, fejessaláta

B3 – földimogyoró

B6 – szilva

B9 – lencse, spárga

C – paprika, paradicsom, szamóca, kelbimbó, petrezselyemlevél

E – spenót, brokkoli, sütőtök

K – uborka, spárga, póréhagyma

Szerencsére, hazánk klímája megengedi, hogy a zöldségek és a gyümölcsök zömét elő tudjuk állítani a saját kertünkben, és általában a hazai mindig finomabb és egészségesebb is, mint a bolti. Termeljünk egészséget a kertben!

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Innovatív fejlesztés és jelentős ipari együttműködés az ...

Újabb innovációs beruházással segíti a magyarországi állategészségügyet az Állatorvostudományi Egyetem.