TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 661 Ft
Benzin ára: 614 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,04
USD: 360,29
CHF: 408,58
GBP: 454,11
Hirdetés
Hogyan kertészkedjünk a különböző talajféleségeken?

Hogyan kertészkedjünk a különböző talajféleségeken?

Kiskert Kárkép - 2024.02.04

A zöldség-, a gyümölcs- és a dísznövénytermesztés sikerét meghatározza a talaj, amin kertészkedünk, ezért érdemes kicsit tanulmányozni. Egy kis odafigyeléssel, megfelelő technikával sikeresen termeszthetünk a különböző talajféleségeken.

Hirdetés

A talaj a növények termesztőközege, így a termesztés sikerének kulcsának is tekinthetjük. Bizonyos tulajdonságai meghatározhatják, hogy mely növényeket termeszthetünk rajta biztonsággal. Tehát nem kell csüggedni, ha egyes növények nem tudnak rendesen fejlődni a kertünkben, hiszen lehet, hogy a talajban kell keresni a problémát.

A különböző tulajdonságú talajok javítására és a rajta való gazdálkodásra van megoldás, de először ismerjük meg a talajunkat és találjuk meg a megfelelő technológiát, hogy sikerrel tudjunk rajta termeszteni.

MI A TALAJ?

A talaj a földkéreg legkülső, laza, termékeny rétege, amelyet fizikai, kémia és biológiai átalakulás során kapunk. Szilárd, folyékony és gáz halmazállapotú anyagok különböző arányú keveréke alkotja.

A talajszemcsék között található talajnedvesség és talajlevegő adja a jó szerkezetét. Ha ezek kedvező arányban vannak egymáshoz képest, akkor a növények gyökerei megfelelően tudnak fejlődni a talajban, továbbá elegendő vizet és tápanyagot tudnak felvenni. A talaj termékenységét a benne található szerves anyagoknak köszönhetik, amelyet humusznak nevezünk. A humusz javítja a talaj szerkezetét, a növények tápanyagát biztosítja.

HOGYAN KERTÉSZKEDJÜNK A KÜLÖNBÖZŐ TALAJFÉLESÉGEKEN?

Homoktalaj  

A homoktalaj alacsony humusz tartalmú, amelynek gyenge a vízmegtartó képessége. Ezen tulajdonsága miatt érdemes szerves trágyával, komposzttal javítani a szerkezetét. Gyakori kisadagú öntözéssel lássuk el a növényeket, hogy ne mossuk ki a talajból a tápanyagokat és ne szivárogjon le a talaj mélyebb rétegeibe a víz.

Vályogtalaj

Ez a talajtípus középkötött, jól tartja a vizet és a tápanyagokat. Növénytermesztés szempontjából ideális termesztőközeg.

Agyagtalaj

A legkötöttebb talajtípus, sokszor nehezen művelhető. A vizet és tápanyagot erősen megköti, így nehezen felvehetővé válik a növények számára. Nagyobb adagú eső és öntözés hatására pangó vizek alakulhatnak ki és betömörödik a talaj. Ritkábban öntözzük és kis adagokban.

Vigyázzunk a talajok jó állapotára, jó szerkezetére, hiszen a talaj milliónyi élőlény élettere, amelyek a talaj épségének fenntartásáért felelősek, illetve a lebontó, a talajt átdolgozó tevékenységeikkel a növények termesztését segítik elő.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Quaddal és felderítő drónokkal a „dobogón”- Amazone-díjátadó

Noha elsősorban nem a kisorsolt ajándékokkal, hanem magukkal az Amazone gépekkel nyertek legtöbbet az érintett ...