TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Hogyan kertészkedjünk a különböző talajféleségeken?

Hogyan kertészkedjünk a különböző talajféleségeken?

Kiskert Kárkép - 2024.02.04

A zöldség-, a gyümölcs- és a dísznövénytermesztés sikerét meghatározza a talaj, amin kertészkedünk, ezért érdemes kicsit tanulmányozni. Egy kis odafigyeléssel, megfelelő technikával sikeresen termeszthetünk a különböző talajféleségeken.

A talaj a növények termesztőközege, így a termesztés sikerének kulcsának is tekinthetjük. Bizonyos tulajdonságai meghatározhatják, hogy mely növényeket termeszthetünk rajta biztonsággal. Tehát nem kell csüggedni, ha egyes növények nem tudnak rendesen fejlődni a kertünkben, hiszen lehet, hogy a talajban kell keresni a problémát.

A különböző tulajdonságú talajok javítására és a rajta való gazdálkodásra van megoldás, de először ismerjük meg a talajunkat és találjuk meg a megfelelő technológiát, hogy sikerrel tudjunk rajta termeszteni.

MI A TALAJ?

A talaj a földkéreg legkülső, laza, termékeny rétege, amelyet fizikai, kémia és biológiai átalakulás során kapunk. Szilárd, folyékony és gáz halmazállapotú anyagok különböző arányú keveréke alkotja.

A talajszemcsék között található talajnedvesség és talajlevegő adja a jó szerkezetét. Ha ezek kedvező arányban vannak egymáshoz képest, akkor a növények gyökerei megfelelően tudnak fejlődni a talajban, továbbá elegendő vizet és tápanyagot tudnak felvenni. A talaj termékenységét a benne található szerves anyagoknak köszönhetik, amelyet humusznak nevezünk. A humusz javítja a talaj szerkezetét, a növények tápanyagát biztosítja.

HOGYAN KERTÉSZKEDJÜNK A KÜLÖNBÖZŐ TALAJFÉLESÉGEKEN?

Homoktalaj  

A homoktalaj alacsony humusz tartalmú, amelynek gyenge a vízmegtartó képessége. Ezen tulajdonsága miatt érdemes szerves trágyával, komposzttal javítani a szerkezetét. Gyakori kisadagú öntözéssel lássuk el a növényeket, hogy ne mossuk ki a talajból a tápanyagokat és ne szivárogjon le a talaj mélyebb rétegeibe a víz.

Vályogtalaj

Ez a talajtípus középkötött, jól tartja a vizet és a tápanyagokat. Növénytermesztés szempontjából ideális termesztőközeg.

Agyagtalaj

A legkötöttebb talajtípus, sokszor nehezen művelhető. A vizet és tápanyagot erősen megköti, így nehezen felvehetővé válik a növények számára. Nagyobb adagú eső és öntözés hatására pangó vizek alakulhatnak ki és betömörödik a talaj. Ritkábban öntözzük és kis adagokban.

Vigyázzunk a talajok jó állapotára, jó szerkezetére, hiszen a talaj milliónyi élőlény élettere, amelyek a talaj épségének fenntartásáért felelősek, illetve a lebontó, a talajt átdolgozó tevékenységeikkel a növények termesztését segítik elő.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Azálea (Rhododendron spp.) - A kerti ékszer

Az azálea, amely a Rhododendron nemzetség tagja, az egyik legkedveltebb dísznövény a kertészek körében. Gyönyörű ...