TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 661 Ft
Benzin ára: 614 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,04
USD: 360,29
CHF: 408,58
GBP: 454,11
Hirdetés
10 virágzó növény a zöldségeskertbe

10 virágzó növény a zöldségeskertbe

Kiskert Kárkép - 2024.01.31

Újító elgondolásnak tűnik, hogy a zöldségek közé virágokat ültessünk, de ne vessük el egyből ennek lehetőségét, mivel számos előnye van, természetesen azon túl, hogy az egyhangú zöld kertbe viszünk egy kis színt is.

Hirdetés

MIÉRT ÉRDEMES VIRÁGZÓ NÖVÉNYEKET A ZÖLDSÉGESKERTBE ÜLTETNI?

Egyszerűen csak szépek

A virágzó növények természetes szépséget varázsolnak a kertünkbe és ezt nem is lehet elvitatni tőlük, azonban sokan közülük hasznosak is számunkra.

Beporzó csalogatók

A változatos színű és illatú virágok magukhoz csalogatják a beporzókat, tehát ha beültetjük őket a zöldségeink közé, akkor biztosítjuk, hogy beporozzák őket is a rovarok.

Élő mulcsként használhatjuk a virágzó növényeket

A bokros növekedésű virágok természetes árnyékot nyújtanak, így a talaj megvédik a kiszáradásától. A mélyre gyökerező növények javítják a talaj szerkezetét, a bokros növekedésűek pedig elnyomják a gyomokat.

Kártevőriasztók

Bizonyos növények, mint például a büdöske, vagy a levendula, távol tartják a termesztett zöldségeinktől a kártevőket, élő pajzsként viselkednek.

10 VIRÁGZÓ NÖVÉNY A ZÖLDSÉGESKERTBE

  1. Sarkantyúka

A sarkantyúkát egyre gyakrabban ültetik a veteményesbe. Ennek nemcsak esztétikai okai vannak. A káposztafélék számos hernyókártevőjét magához vonzza a sarkantyúka, így önmagát feláldozva, mártírként védi meg a társnövényeit.

  1. Borágó

A borágó kedves kék virágai tündökölni fognak a veteményesünkben, de közben magához vonzza a beporzókat és a kártevőket pedig távol tartja. A zsenge leveleit ás virágait pedig el is fogyaszthatjuk.

  1. Körömvirág

A körömvirág híres a rovarűző tevékenységéről, érdemes tehát helyet találni neki a zöldségeskertben. Mindemellett nem elhanyagolható, hogy kiváló gyógyhatással is rendelkezik.

  1. Levendula

A levendula nagy bokrot nevel, a lila virágai pedig díszítik a kertünket. A veteményesbe ültetve erőteljes illatával elűzi a szúnyogokat, legyeket, molyokat és a bolhákat.

  1. Illatos ternye (mézvirág)

Ez a kedves kis bokros virág rengeteg fehér virággal tarkítja a kertet. Átható, kellemes illata magához vonzza a beporzókat. Mivel gyorsan és előteljesen bokrosodik, ültessük az ágyás szélére.

  1. Napraforgó

Nagyon könnyű nevelni a kertben. Csalogatja a beporzó rovarokat és természetes támasztékot nyújt a felfelé törekedő zöldségeinknek.

  1. Pillangóvirág

A pillangóvirág egyre népszerűbb a dísznövénykertekben. Ennek az az oka, hogy igénytelen növény, ugyanakkor mesés színes virágai üde szépséget adnak, főleg ahogy a szellő játszadozik a pillangó szárnyához hasonló szirmaival. Magasra növő, gyorsan bokrosodó növény, ezért az ágyás széléhez érdemes ültetni.

  1. Krizantém

A krizantém sokoldalú növény. Dekoratív megjelenése és virágzásának tökéletes időzítése miatt Halottak napjának a növénye. A veteményesbe való beültetése pedig természetes rovarriasztó hatása miatt előnyös.

  1. Petúnia

A petúniát leginkább balkonnövényként ismertük meg. Elérhető számtalan színváltozata, nem is győzünk válogatni közülük. A zöldségek közé beültetve elűzi a levéltetveket.

  1. Büdöske

A büdöske a rovarok és a fonálférgeket távol tartja, ezzel a tulajdonságával besegít a szomszédos növényeknek is. Szirmaiból gyógyteát készíthetünk.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Takarmányborsó. Kiváló lehetőség méltatlan helyzetben

Az őszi és a tavaszi fajták is nagy terméssel, magas fehérjetartalommal, kiváló utóvetemény-hatással és ...