TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 661 Ft
Benzin ára: 614 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,04
USD: 360,29
CHF: 408,58
GBP: 454,11
Hirdetés
8 tanács, hogy sikeres legyen a magvetés

8 tanács, hogy sikeres legyen a magvetés

Kiskert Kárkép - 2024.01.16

Tűkön ülve várjuk, hogy a zöldség és virágmagok a földbe kerüljenek. Az ekkor elkövetett hibák már nem visszafordíthatók, ezért érdemes néhány fontos tanácsot megfogadnod, hogy sikeres legyen a magvetés.

Hirdetés

A palántanevelésen sok múlik. Az erélyesen növekedő kis növények sok munkát kívánnak meg tőlünk a szabadföldbe kerülésig. Nézzük át, mire figyeljünk oda, hogy gyümölcsöző legyen a palántanevelés.

  1. Az ültetőedények elhelyezése

Az a célunk, hogy a kis növényeink jól fejlődjenek, amelyhez melegre, fényre és megfelelő páratartalomra van szükség. Az ültetőedények helyének kiválasztásánál az is fontos szempont, hogy szem előtt legyenek. A vízutánpótlás és a folyamatos törődés nem elhanyagolható, így érdemes olyan helyet választani, ahol mindig eszünkbe jutnak a palántáink.

  1. A megfelelő talaj kiválasztása

A növények fejlődésének biztosításához a legjobb a kifejezetten palántaneveléshez alkalmas föld vásárlása, amelyek a magok csírázását és a gyökerek fejlődését segítik elő. A kerti talaj kártevőket, betegségek fertőző anyagait tartalmazhatják. A virágföldek talajszerkezete sem ideális a palántaneveléshez.

  1. A magok ültetési mélysége

A magok mérete meghatározza a bennünk rejlő tápanyagok mennyiségét a gyökér- és a hajtásnövekedéshez. Amíg a hajtás nem éri el a talajfelszínt, addig a kis növény nem tud fotoszintetizálni, ezért abból táplálkozik, amit az anyanövény becsomagolt neki a magba. Mindig olvassuk el a vetőmag csomagolásán leírt ültetési paramétereket, mert ez is meghatározza a kelés sikerét.

  1. A magültetés megfelelő időpontja

Már nagyon várjuk a palántanevelés időszakát, de ne szaladjunk nagyon előre. A túl korán elültetett palántanövények növekedése lelassulhat, vagy túlfejlettek lesznek a kiültetés idejére. Tartsuk be a magvetés pontos időpontját.

  1. A talaj nedvesen tartása

Víz nélkül nincs élet. Ne hagyjuk kiszáradni a talajt, viszont túlzásba se essünk. Vízhiány esetén lankadni kezd a növény, fejlődésről ilyenkor nem is eshet szó. A túl sok víz pedig a gyökerek rothadásához vezet. Érdemes átlátszó doboztetővel, nylonzacskóval fedni a növényeket, hogy a megfelelő páratartalom is rendelkezésükre álljon.

  1. Kevés, vagy sok fény

Ha a növényeinket fényszegény helyre helyezzük, akkor a palánták felnyurgulhatnak, eldőlhetnek, emiatt pedig törékenyek lesznek a száraik. A tűző napsütést is érdemes kerülni, mert a friss, kibontakozó levelek megéghetnek, ami szintén kedvezőtlen a fejlődés szempontjából.

  1. A mag áztatása

A nagyméretű magokat - tök, dinnye, stb. - vetés előtt érdemes beáztatni, hogy a kemény burkot könnyebben áttörje a gyököcske és a rügyecske, így segítjük a növényt a megfelelő csírázáshoz.

  1. A magok sűrű vetése

Ha egy edénybe túl sok magot vetünk el, akkor a kis növények között versengés lép fel a fényért, a vízért és a tápanyagokért, amely visszafoghatja a fejlődésüket.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Corteva kukorica hibridjei elismerést kaptak a 2023-as ...

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat által előállított Pioneer® ...