TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Gyakori hibák a vetőmagválasztásnál

Gyakori hibák a vetőmagválasztásnál

Kiskert Kárkép - 2024.01.14

Minden a maggal kezdődik, a termesztés sikere is múlhat rajta, így beláthatjuk, hogy a megfelelő vetőmagok kiválasztása milyen fontos feladatunk. Ne kapkodjunk, fontoljuk meg alaposan a választást. Mi segítünk benne, hogy ne kövess el hibát.

Hirdetés

A kert tervezése mindig izgalmas időszak. Számot vetünk a korábbi évek sikereiről és sikertelenségeiről, majd levonjuk a következtetéseket. Érdemes naplót vezetni a tapasztalatainkról. Leírhatjuk benne a veteményes tervét, a vetőmagok és a szaporítóanyagok nevét, hogy ne feledkezzünk el a korábban már beváltakról.

Ha már eldőlt, hogy milyen növényeket akarunk nevelni és hova szeretnénk ültetni a kertbe és mekkora területen, akkor jöhet a vetőmagválasztás.

Tippek:

  • Mindig megbízható helyről, ellenőrzött vetőmagot vásároljunk! Ezen múlhat az idei évi termésünk, hiszen a vetőmag a kezdet.
  • Figyeljük a lejárati időket! Gondosan olvassuk végig a vetőmagok csomagolását mielőtt megvásároljuk.
  • Ebben az időszakban nézzük át a tavalyról megmaradt vetőmagokat. Az eltárolt vetőmagokat mindig légmentesen, hűvös helyen érdemes tárolni, hogy ne csökkenjen a csírázóképességük.

Lejárt vetőmagoktól lehetőleg váljunk meg! Ha még bízunk a szavatosságában, érdemes csírázási próbát végezni. 80%-os csírázási arány már kevésnek mondható.

Ha találunk penészes, töppedt magot, akkor azt ne vessük el!

  • Egyes növények, mint a kapor, paprika, káposztafélék, pasztinák csak egy évig csírázóképesek. Ezekből mindig az adott évi vetőmagot vessük el!
  • A tökfélék és a paradicsom akár több évig is csírázóképesek lehetnek.
  • A magfogás remek lehetőség a szaporításra költséghatékonysága miatt. Számolnunk kell azonban azzal az esettel is, hogy az utódnövény jelentősen eltérhet az anyanövénytől, melynek az az oka, hogy a mag ivaros szaporodással jön létre, vagyis anya- és apanövények genetikai anyagai keverednek össze az utódban. Ne érjen minket csalódás, ha nem azt kapjuk, amit az anyanövénytől.

A megfelelő vetőmagon múlhat a termesztés sikere, ezért figyeljünk a kiválasztásánál!

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

„Az év agrárrobotja 2024”

Az idén már második alkalommal került megrendezése az „AG ROBOT of the Year”, vagyis „Az év ...