TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Mit tegyünk, ha atka támadja meg a szobanövényeinket?

Mit tegyünk, ha atka támadja meg a szobanövényeinket?

Kiskert Kárkép - 2024.01.12

Te is tapasztaltad már, hogy a frissen vásárolt, vagy régebbi a szobanövényeidet sűrű szövedék borította be? A legtöbb ilyen esetben az atka támadta meg a kedvenc zöldjeinket. Mit tegyünk, ha így jártunk?

Hirdetés

A bűnös általában a takácsatka szokott lenni, aki a szabadföldön is sanyargatja a zöldségeket, dísznövényeket, most meg élvezi a lakás melegét és száraz körülményeit. Azért veszedelmes kártevő, mert nem válogat, szinte minden növényen jól érzi magát, majd jóllakva átköltözik a soron következőre. Szívogatásával halálra ítéli a növényt.

Kezdetben csak kivilágosodó foltokat látunk, később elszáradnak és lehullanak a levelek, így sanyargatva a gazdaszervezetet. Az atkáknak kedvez a benti környezet, ezért ősszel, télen gyakran észlelhetjük a kártételét.

Mit tegyünk, ha atka támadja meg a szobanövényeinket?

Mi tévők legyünk, ha támad a takácsatka?

Kezdjük azzal, hogy mielőtt megvásároljuk, vagy elfogadjuk a nekünk ajándékozott szobanövényt, végezzünk vizsgálatot. Ne is kerüljön be a lakásba takácsatka!

Ha mégis megtelepszik nálunk, akkor langyos vízzel fürdessük le a növényt, törölgessük át a leveleket és a szárakat. Öntözzük, ápoljuk a szobanövényeket az igényeik szerint. Egészséges, jó kondíciójú növény kevésbé fogékony a kártevőkre és a betegségekre. A fertőzött növényt különítsük el az egészséges növényektől, hogy megmenekítsük a veszedelemtől.

Ha nagyon nem bírnánk a takácsatkákkal, akkor keressük fel a legközelebbi gazdaboltot és kérjünk lakásban is használható speciális atkaölő szert, de ezt csak végső elkeseredésünkben tegyük.

A takácsatkák felszaporodásában a túlzott nitrogén felhalmozódás is segíthet. A kiegyenlített tápanyag-utánpótlás segíti a növény jó kondíciójának fenntartását. Növeljük a lakás páratartalmát, azt annyira nem szereti ez a fenevad.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Adategyeztetési lehetőség az elektronikus gazdálkodási ...

Március közepéig lehet egyeztetni az elektronikus gazdálkodási napló feltöltéséhez kapcsolódó adatokat. Az ...