TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
2023-as Kiskert Kárkép összefoglaló

2023-as Kiskert Kárkép összefoglaló

Kiskert Kárkép - 2024.01.03

Az új évet mindenki nagy izgalommal várja. 2023-ban is voltak melléfogásaink, bár ez sokszor a javunkra válik, hiszen tanulhatunk belőle. Fogadalmat teszünk, hogy ezután másképpen, jobban cselekszünk. Így van ez a kertészkedésben is. Következzen a 2023-as Kiskert Kárkép összefoglaló.

Kicsit kanyarodjunk vissza egy évet, amikor is szidtam a 2022-es aszály jó édesanyját. Minden szempontból kellemetlen eseménynek számított és kihatással volt a 2023-as vegetációs időszakra. Az évelő növényeink megszenvedték az aszályt, így az évet is hátránnyal indították. Ezt leginkább a diófáknál tapasztaltam. Szeptemberre úgy néztek ki, mint amit leforráztak a baktériumos fertőzés miatt. A legyengült növényeket mindig jobban megviselik a betegségek és fogékonyabbá is válnak a fertőzésekre.

Kora tavasszal az a legnagyobb félelmünk, hogy a virágzó gyümölcsfáink lefagynak. Sajnos 2023-ban sem úsztuk meg ezt a jelenséget. A kajszibarack mindig áldozatul esik a késő tavaszi fagyoknak. A kisugárzási fagy ellen még tudunk is védekezni, de a szállított északi-sarki eredetű fagy ellen nem.

A tavaszi fagyok után a következő félelmünk, hogy a monília megfertőzi a gyümölcsfáinkat. Sajnos igen jelentős fertőzést kellett megpróbálnunk leküzdeni 2023-ban is. A csonthéjasok moníliája virágon keresztül is be tud jutni a növénybe, így a virágzáskori permetezések elengedhetetlenek, főleg a csapadékos években. A folyamatos esőzések miatt azonban esélytelennek tűnt megmenteni a csonthéjasokat a moníliától. Mindezek ellenére nem kellett hiányt szenvednünk gyümölcsből.

2023-ban igen változatos volt az időjárás, térségenként eltérő csapadékmennyiségekkel. Volt ahol az éves átlag másfélszerese esett, máshol pedig az átlagot is alig akarta elérni. Ez a különbség eltérő növényvédelmi problémákat hozott magával. A csapadékkal jobban ellátott területeken a szőlő peronoszpóra ütötte fel a fejét, kis termésmennyiséget hagyva nekünk.

A párás, csapadékos időjárás mindig a betegségeknek kedvez, így találkozhattunk velük lépten-nyomon, viszont nem is kellett annyit öntöznünk, mint egy átlagosabb évben. Félig tele van a pohár, vagy félig üres?

A rendszeresen érkező csapadék olyan vegetációt nevelt ki, hogy az is rászokik a legelésre, aki korábban nem tette. Bízom benne, hogy 2023-ban vízzel és tápanyagokkal feltöltve mentek telelőre az évelő növényeink. A téli csapadék eddig ugyan eső formájában hullott, és bizonyos területeken a kertbe se lehet kimenni anélkül, hogy beleragadnánk a felázott, ragacsos talajba, azonban még ezt is jobbnak tartom, mint a csontszáraz talajt.

Minden év más kihívásokat tartogat számunkra, de talán így lesz változatos és izgalmas minden esztendő. A legjobb, ha felvértezzük magunkat az új helyzetekből szerzett tapasztalatainkkal és frissült erővel kezdünk bele a 2024-be.

Ezekkel a gondolatokkal kívánok sikerekben gazdag, boldog új évet minden kedves Olvasónak!

Kiskert Kárkép

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A vadkár-érem több oldala

Az elmúlt időszak egyik nagy port kavaró bejelentése Győrffy Balázstól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ...