TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
A téli hideg csökkentheti-e az áttelelő kártevők számát?

A téli hideg csökkentheti-e az áttelelő kártevők számát?

Kiskert Kárkép - 2023.12.22

A kártevő rovarok sok borsot törnek az orrunk alá. Sanyargatják, elfogyasztják a gondosan nevelt növényeinket, sőt egyes fajok még növényi betegségeket is terjeszthetnek. Cseppet sem szeretnénk, ha a tél után vígan dalolva ismét felszaporodnának és folytatnák a bosszantásunkat. Mi befolyásolja az áttelelésük sikerét?

Hirdetés

Szinte már közhelynek mondható, hogy nincsenek olyan igazi hideg telek, mint régen. Habár nem is feltétlenül vágyunk a hetekig tartó mínuszokra és a vastag hótakaróra (kivéve karácsonykor), amely nehezíti az életünket, mégis elmondható, hogy szükség lenne rá sok szempontból. A kártevő rovarok sikeres áttelelésének esélyeit is javítja az igazi tél elmaradása.

Eddig még idén sem voltak komolyabb mínuszok és inkább esős, párás, nyirkos időt tartogatott számunkra az időjárás. Ez viszont nem segít nekünk a kártevők visszaszorításában.

Hogyan telelnek át a rovarok?

A nekünk olyan sok gondot okozó kártevő rovarok különböző stratégiával élik túl a téli időszakot. Bizonyos lepkék elvándorolnak a hideg elől melegebb vidékekre, más rovarok a talajba mélyebbre húzódva, megint mások a talajfelszín felett az avarban, a fák repedéseiben, kéreg alatt telelnek át.

A rovarok ezt az időszakot nyugalmi állapotban vészelik át, amelyet diapauzának is nevezünk, de bizony előfordul, hogy ez sem nyújt nekik elegendő védelmet a fagyok ellen. Minden fajnak van egy biológiai minimuma a környezeti hatásokkal szemben, amelyet átlépve már nem képes tovább tolerálni, még a nyugalmi állapotában sem.

Nemcsak a hőmérséklet befolyásolja azonban az áttelelésük sikerét, hanem a környezetük nedvességtartalma is. A diapausa alatt lelassulnak az életfolyamatok, továbbá lecsökken a testük víztartalma is a tél előtt, hogy a fagy ne tegyen bennük kárt. A környezet magas nedvességtartalma azonban kedvezőtlen életteret biztosít az amúgy békésen szundikáló rovaroknak.

Az enyhébb telek után bizony számíthatunk a kártevők tömeges megjelenésére. A tartósan hideg és szélsőséges időjárási körülmények pedig megtizedelhetik a kártevőket.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ismét számottevően emelkednek az üzemanyagárak

A kőolaj- és üzemanyag-piacon változatlan a helyzet, inkább túlkínálat van és a forint is stabilan tartja jelenlegi ...