TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Így gondozd a szobanövényeket télen

Így gondozd a szobanövényeket télen

Kiskert Kárkép - 2023.12.20

A szobanövények kiváló díszitő értéket képviselnek, emellett tisztítják a levegőt és kellemesebb hangulatúvá varázsolják az otthonainkat. Ahogy csökken a napfényes órák száma és lehűl a levegő több odafigyelést igényelnek, mivel ezek a növények tőlünk délebbi vidékekről származnak.

A SZOBANÖVÉNYEK FÉNYIGÉNYE

A szobanövények többsége jól tűri a félárnyékot, de a ködös, homályos napokon még kevesebb fény jut el hozzájuk, ezért ilyenkor meg kell keresnünk a számukra megfelelő helyet. Ezt tovább nehezíti az is, hogy a fűtőtest közelségét sem kedvelik a szobanövények, az ablakok környezetében pedig a szellőztetés miatt fázhatnak meg.

Minden nap figyelni kell őket, és ha rendellenesen viselkednek, ami nem köthető vízhiányhoz, vagy többlethez, akkor mehet a további fejtörés. Sok-sok pakolgatás után, megtaláljuk azt a helyet, amelyik optimális számukra.

A SZOBANÖVÉNYEK ÖNTÖZÉSE TÉLEN

Télen a szobanövények általában kevesebb vizet igényelnek, de ekkor se hagyjuk kiszáradni a talajukat. A vízhiányt először kókadással jelzik, de ez gyors vízpótlással visszafordítható. A túlöntözésnél a növények szára, levele vízzel telítődik, így adva le a fölösleges vizet. Ezt a tünetet a fokföldi ibolyánál tapasztalom, ha nem figyelek oda a vízmennyiségre. Ezeket a leveleket mindig le szoktam vágni, hogy megszabadítsam a növényt a túlzott víznyomástól. A vízzel telített talajban a gyökér rothadásnak indulhat, amely a növény pusztulásához vezet.

Előfordulhat olyan is, hogy úgynevezett guttációs cseppeket láthatunk a növények levelein lefolyni. Este a növény párolgása leáll, ezért a magas talajnedvesség és a gyökerek alacsony víznyomása miatt felveszi a fölösleges vizet, amelyet a levél csúcsán ad le. Érdemes öntözés után egy fél órával megvizsgálni a növények víztartó tálcáját és, ha víz maradt benne, akkor azt kiönteni alóla.

Így gondozd a szobanövényeket télen

A levegő páratartalma is lecsökkenhet a fűtési szezonban, amely kedvezőtlen a szobanövények számára. A legtöbbjük páradús, melegégövi növény, nincsenek hozzászokva a légköri aszályhoz. A levegő páratartalmát párologtató berendezéssel növelhetjük, vagy közvetlenül a növény levelére is porlaszthatjuk a vizet egy szórófejes flakon segítségével.

A SZOBANÖVÉNYEK TÁPANYAGIGÉNYE TÉLEN

Télen nem szükséges tápanyagot pótolni a szobanövények esetében, azt majd tavasszal kezdjük meg, amikor felélénkülnek a nappalok hosszabodásával.

A SZOBANÖVÉNYEK TISZTÁN TARTÁSA

A nagy levelű szobanövények leveleit érdemes vizes mosással megszabadítani a rátelepedő porrétegtől, mert ez fotoszintetikus felületcsökkenéssel jár. Ne sanyargassuk fölöslegesen őket, az amúgy is fényszegény időszakban. A szőrös levelű virágokra telepedett port ecsettel távolítsuk el.

Ezek természetesen általános igazságok, minden növényfaj más és más körülményt igényel. Nem lehet egy lapon emlegetni a szemölcskaktusz és a szobai futóka igényeit, ezért az újonnan vásárolt szobai növények elhelyezésének és gondozásának megkezdése előtt érdemes kisebb irodalmazást végeznünk az adott növény igényeinek feltérképezésében.

Az otthonunkban kialakított kis dzsungel sok-sok odafigyeléssel és munkával jár, de az ember alapvető igénye a természet közelsége, amelyet akár így is tudunk biztosítani magunknak.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Így hatékony a kukorica fej- és lombtrágyázása!

Tavasz végén, nyár elején, májusban már elindulnak a tápkultivátorok, melyekkel a kukorica vetésidejétől és ...