TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 661 Ft
Benzin ára: 614 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,04
USD: 360,29
CHF: 408,58
GBP: 454,11
Hirdetés
Élő, vagy műfenyő? Ez itt a kérdés...

Élő, vagy műfenyő? Ez itt a kérdés...

Kiskert Kárkép - 2023.12.17

Közeleg a karácsony. Sorra vesszük az ajándékokat a szeretteinknek, amit szeretnék egy csodás karácsonyfa alá helyezni. Sokunkban megfogalmazódik a kérdés, hogy a műfenyő, vagy az élőfenyő lenne számunkra a tökéletes. Természetesen ennek megfontolását több tényező és egyéni preferenciák befolyásolják, de most összefoglalom, hogy melyik változatnak milyen előnyei és hátrányai vannak.

Hirdetés

KEZDJÜK A MŰFENYŐVEL

Előnyei közé tartozik a tartósság, a karbantartás szükségtelensége és a mértéktelen nagy választék. Hátránya pedig az, hogy a kellemes fenyőillatot meg sem közelíti a műanyagszag, egyáltalán nem természetes, gyártásának körülményeiről és annak környezetkárosító hatásairól meg nem is akarunk tudni.

ÉLŐFENYŐ

Az élőfenyő friss, természetes és karácsonyi illatot biztosít. Választék itt is van bőven és környezetkímélő. Vízkereszt után a fenyőt felaprítva mulcsként és komposztként is tudjuk hasznosítani. A karácsonyi hagyományok is inkább az élőfenyő vásárlása felé terelik a vásárlókat.

A földlabdás fenyő vásárlása talán a leginkább környezetkímélő megoldás. Karácsony után kiültethetjük a kertünkbe, ezzel is gyarapítva a növényállományt. A gyökeres fenyőt viszont gondozni kell. Egy nap sem felejthetjük el az öntözést, az amúgy neki meleg szobahőmérsékleten, mivel könnyen ki tud száradni. Az ünnepek után, mielőtt kivisszük a kertbe a fenyőt, hozzá kell szoktatni a külső hőmérséklethez. Rakjuk néhány hétre olyan helyre, ami átmenetet jelent a kinti és a benti hőmérséklet között és csak utána vigyük ki a hidegbe.

Választhatunk vágott fenyőt is, amely ellen sokan azt az érvet szokták felhozni, hogy a sok éves fákat kivágva csökkentjük az erdők méretét, de ez szerencsére általában nem így van. A karácsonyfákat kisebb-nagyobb területen gazdálkodók állítják elő, tehát a fenyőtermesztés nem egyenlő az erdőirtással, hiszen pont ugyanolyan módon termesztik, mint bármelyik másik növényt. Erre kijelölt területen nevelgetik a fenyőket évekig, rengeteg időt, energiát és persze pénzt feláldozva. Magyarországon Dunántúlon foglalkoznak ezzel a legtöbben.

Élő, vagy műfenyő? Ez itt a kérdés...

A legtöbb vásárló a lucfenyőt szokta választani, amely nemcsak illatos, hanem gyorsan is nő, így a legolcsóbbak közé tartozik. Szobahőmérsékleten azonban hamar megszabadul a tűleveleitől, amelyek egyébként eléggé szúrósak, így a díszítés okozhat némi kellemetlenségeket.

A második leggyakrabban választott faj az ezüstfenyő. Leginkább a tekintélyes megjelenése és különleges színe miatt választjuk ezt a fajt. Kicsit drágább, és szúrós a tűlevele, de különlegessége megadja azt a pluszt, amely miatt nagyon kedvelt karácsonyfa-alapanyag.

A nordmann fenyő drágább, viszont puha, szép zöld levelei viszonylag sokáig fennmaradnak a fán.

Normann-, normand-, vagy nordmann fenyő? Sokan tévesen normand-, vagy normann fenyő néven emlegetik ezt a fajt. Nevét azonban egy finn természettudósról kapta, Alexander von Nordmannról, a neve tehát helyesen nordmann fenyő.

A vágott fenyő az ünnepek után is hasznos életutat járhat be, hiszen aprítva kiváló talajtakaró lehet, de tüzelőanyagnak is felhasználhatjuk. A városokban pedig gyűjtik a kidobásra váró fenyőket és hasznosítják azokat, így a vágott fenyő sem rombolja a természetet.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Adategyeztetési lehetőség az elektronikus gazdálkodási ...

Március közepéig lehet egyeztetni az elektronikus gazdálkodási napló feltöltéséhez kapcsolódó adatokat. Az ...