TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.435,53 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.567,17 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 68.437,43 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.382,91 Ft (tonna)
Repcemag: 173.966,47 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.650,66 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,06000
USD: 358,25000
CHF: 403,53000
GBP: 463,15000
Hirdetés
Unod a téli szürkeséget a kertben? Ültess örökzöldeket!

Unod a téli szürkeséget a kertben? Ültess örökzöldeket!

Kiskert Kárkép - 2023.12.13

Az örökzöldek a téli szürkeségben is életet és színt visznek a kertbe. Ezek a növények számos formában és méretben elérhetőek, így mindenki kedve szerint válogathat különböző fajok közül. Íme, néhány példa az örökzöld növényeket kedvelőknek.

Az örökzöld növények kertbe való elhelyezését több tényező is befolyásolhatja. Sövényt akarunk belőlük nevelni, vagy szoliterként akarjuk ültetni. Magasra növő, középmagas, vagy talajtakaró növényt szeretnénk. Gondozásmentes, vagy formára nyírható fajt választanánk. Minden igényre van megoldás.

Mérlegelni kell azonban, hogy a választott faj miként bírja a kertünk talaját és a mikroklímáját. Ahhoz, hogy ne érjen minket csalódás, érdemes belevetnünk magunkat a növény igényének feltérképezésébe.

Lássuk, milyen örökzöld növények közül választhatunk!

ÖRÖKZÖLD FÁK

Fenyőfélék

A fenyő különleges erdei árnyékot kölcsönöz a kerttulajdonosoknak. A magasra növő fenyőket leginkább szoliter fának szokás nevelni. A fenyő gyökérzete a felszín közelében húzódik, így kevés esélyt ad a környékén élő növényeknek a víz- és a tápanyagfelvételben. A tűlevelek savanyítják a talajt, amelyet kevés növény visel el. A fenyő helyét ezek figyelembevételével kell megválasztanunk.

ÖRÖKZÖLD CSERJÉK

Tiszafa

A tiszafa olyan sövényt alkotó, terebélyes fafaj, ami nálunk őshonos, így jól bírja az itteni környezetet. Sövényként telekhatárok mentén és szoliterként is megállja a helyét a kertben.

Unod a téli szürkeséget a kertben? Ültess örökzöldeket!

Boróka

A boróka a ciprusfélék családjába tartozik, csak úgy, mint a tuja, viszont annál sokkal jobban bírja a hazai klimatikus viszonyainkat. Választható terülő és oszlopos változata is. Az előbbit szoliternek, az utóbbit sövénynövényként is telepíthetjük.

Babérmeggy

Impozáns, sűrű lombfalat lehet vele kialakítani, amely tökéletes takarást biztosít a telekhatáron. Minimális gondozást igényel, de ha szeretnénk egységes falat elérni, akkor nyugodtan meg is nyírhatjuk.

Unod a téli szürkeséget a kertben? Ültess örökzöldeket!

Leyland ciprus

Gyors növekedése, nagy ellenállóképessége és esztétikus megjelenése miatt egyre kedveltebb sövénynövény. Ápolása kimerül a néhány metszésben és az öntözésében.

Japán kecskerágó

Igen kedvelt örökzöld kiscserje. Sűrű lombozata és tarka levelei színt varázsolnak a kertünkbe. Lehet formára is nyírni, de nem igényel metszést.

Unod a téli szürkeséget a kertben? Ültess örökzöldeket!

TERÜLŐ ÖRÖKZÖLDEK

Borostyán

A borostyán különleges hangulatot varázsol a kertünkben. Páratlan erdei nyugalommal teli érzést kelt bennünk, ha körülvesz minket. A romosabb kerítéselemeket, épületeket pedig bájos zöld színtérré alakítja. Léggyökereivel minden lehetőséget megragad, hogy felkússzon a házfalakra, kerítésekre, fákra. Ha nem talál magának támaszt, akkor pedig a talajt beborítva terjeszkedik.

Unod a téli szürkeséget a kertben? Ültess örökzöldeket!

Ide sorolhatók még az örökzöld cserjék terülő változatai is, mint például a henye boróka, a kúszó kecskerágó, vagy terülő tiszafa.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

SHERPA minirakodók

Hiszünk a gépek erejében, amelyek megkönnyítik a nehéz fizikai munkát! Termékeink segítségével hatékonyabbá válik ...