TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Hogyan javítsuk a kertünk talajának kémhatását?

Hogyan javítsuk a kertünk talajának kémhatását?

Kiskert Kárkép - 2023.12.01

Hiába a jó vetőmag és a tökéletesen megtervezett termesztéstechnológia, ha a talaj kémhatása nem megfelelő a termeszteni kívánt növényeknek.  A túl savas és a túl lúgos talaj is sanyargathatja a zöldségeket és a gyümölcsöket. Mindkét esetben fontos, hogy javítsuk a talaj kémhatását.

Hirdetés

Manapság hazánkban inkább a talajsavanyodás jellemző, amit a túlzott nitrogén használattal és az öntözéssel lehet kapcsolatba hozni.

A TALAJ KÉMHATÁSÁNAK MEGÁLLAPÍTÁSA

Fontos, hogy a speciális talajjavító készítmények használata előtt végezzünk talajvizsgálatot, mert egy rosszul megválasztott anyaggal, vagy dózissal rombolhatjuk a talaj állapotát, és átesünk a ló túloldalára.

Töltsük fel a talajunkat mindig elegendő komposzttal, vagy szervestrágyával a megfelelő szerkezet, tápanyagszolgáltató képesség és talajélet fenntartása érdekében. Az eltolódott kémhatást azonban ezekkel az anyagokkal is csak nagyon lassan lehet javítani.

MILYEN TALAJJAVÍTÓKAT HASZNÁLHATUNK A KERTBEN?

Szerencsére egyszerű és természetes talajjavítók állnak a rendelkezésünkre.

A savas pH-jú talajt a legegyszerűbben mésszel tudjuk javítani. Kaphatunk granulált meszező anyagokat, melyeket könnyen ki tudunk juttatni, majd bedolgozni. Mindezt ősszel érdemes elvégezni, mivel számos növény érzékeny lehet a friss meszezésre.

A mész nemcsak a kémhatás javításában segít, de értékes tápanyagot szolgáltat a kalciumigényes növényeknek, mint a paradicsomnak, a gyümölcsöknek és a káposztaféléknek.

Mindig a talajtípus alapján és a talaj pH értéke alapján kell meghatározni a dózist. A homoktalajon kevesebbet (50-60g/m2), vályogtalajon kicsit többet (90-120g/m2), míg agyagtalajon érdemes a legtöbbet (120-200g/m2) kijuttatni.

A kevesebb néha több, mivel a talaj kémhatását nem egy év alatt fogjuk tudni beállítani a semlegesre, hanem sok év kitartó munkájával. A túldozírozás pedig a talajélet és a szerkezet rombolását idézheti elő, ami végül a termésmennyiség csökkenésével jár.

A hosszas munkánk eredményeképpen pedig fel fog pezsdülni a talajban zajló élet, jobb lesz a talaj tápanyagszolgáltató képessége, a szerkezete, így a növényeink életerősen fognak növekedni és termést hozni.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ha nagyobb termést és jobb tápelem-hasznosulást szeretne

Ön nem akar nagyobb termést és jobb tápelem-hasznosulást? Nem javítaná akár 20%-kal a foszforfeltáródást? Nem ...