TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
A NEM KÍVÁNT BOROSTYÁN KIIRTÁSA

A NEM KÍVÁNT BOROSTYÁN KIIRTÁSA

Kiskert Kárkép - 2023.12.04

A sokak által kedvelt borostyán nagyon hálás kúszó, avagy kapaszkodónövény. Kedveli az árnyékot, örökzöld és tökéletes élősövényt alkot, azonban ha nem gondozzuk, metsszük, akkor „felmászik” a fára, a házak falára, amely sok esetben a támaszának rongálását okozza. A borostyán kiirtása nem egyszerű feladat, de nem is lehetetlen. Mutatjuk, hogyan kezdj bele.

A borostyán számtalan előnyös tulajdonsága miatt közkedvelt, de előfordulhat, hogy borsot tör az orrunk alá. Nem kívánt helyre kúszhat fel, a fákat terheli a súlyával. Félünk a házfalra terjeszkedő borostyán homlokzatkárosító hatásától és a sűrű növényzetben megbúvó rovaroktól. Ilyenkor dönthetünk a borostyán kiirtása mellett, de előbb ismerjük meg a növényt.

MIT KELL TUDNI A BOROSTYÁNRÓL?

Az előbbiekben felsorolt hátrányai ellenére a borostyán különleges hangulatot varázsol a kertünkben. Páratlan erdei nyugalommal teli érzést kelt bennünk, ha körülvesz minket. A romosabb kerítéselemeket, épületeket pedig bájos zöld színtérré alakítja.

A borostyán a zellerfélék családjának tagja. Közép-Európában őshonos növény, így nem meglepő, hogy nagyon könnyen nevelhető hazánkban is.

Léggyökereivel minden lehetőséget megragad, hogy felkússzon a házfalakra, kerítésekre, fákra. Ha nem talál magának támaszt, akkor pedig a talajt beborítva terjeszkedik. A sűrű növényzet egyébként kiváló talajtakaró.

A NEM KÍVÁNT BOROSTYÁN KIIRTÁSA

Örökzöld levelei egész évben zölden virítanak, ezért sokan sövénynek és térhatároló növénynek nevelik. A borostyán a félárnyékot kedveli, de a napos helyen is jól érzi magát. Ha időközben megfosztjuk tőle az árnyékolóját, akkor a napégés következtében kifakulnak a levelei. Ernyős virágait ősszel hozza, melynek virágporát a méhek gyűjtögetik. Termései számunkra mérgezőek, de a madarak szívesen csipegetnek belőle. A kipottyantott emésztetlen magokkal a tollas barátaink a borostyán terjedését is elősegítik.

Hosszú életű növény, azonban meglepően lassan növekszik, ezért a türelem növénye. Ha rövidtávú célunk a térhatároló sövény kialakítása, akkor nem a borostyán a mi növényünk.

A BOROSTYÁN KIIRTÁSA

Ha valóban gondot okoz nekünk és olyan helyeken terjeszkedik, ahol nemkívánatos, akkor dönthetünk a borostyán kiirtása mellett. A fiatalabb növényeket kézzel könnyen kihúzhatjuk, mivel a gyökérzetük nem hatol mélyen a talajba, de természetesen nem az ilyen egyedek okoznak nekünk gondot. Az idősebb borostyán nagyobb fejtörést okozhat nekünk. A gyökérzetet könnyebben el tudjuk távolítani, ha felázik a talaj, ezért nagyobb eső, vagy alapos beöntözés után kezdjünk bele. Kapa, vagy ásó segítségével kiforgathatjuk a szóban forgó gyökérzetet.

Borostyán kiirtása növényvédő szerrel

Természetesen sokak elfordulnak a növényvédő szerek használatától, de az előírás szerinti használatuk nem vált ki fölösleges környezetkárosító hatást.

A glifozát totális gyomirtó készítmény, amely minden zöld növényi részen felszívódik, majd onnan elindul a gyökércsúcs irányába. A növényt növekedésre serkenti, amelyet az nem képes elegendő energiával lekövetni, ezért összeroskad a túlzott gyarapodásban. A kezelést erős borostyán esetében többször is meg kell ismételnünk a tökéletes eredmény elérése érdekében. A glifozát a kijuttatást követően viszonylag lassan halad a növényben, ezért hatását sokszor 2-3 hét után tapasztalhatjuk.

A glifozát azonban nem kímél egy növényt sem, így mindig csak az eltávolítani kívánt egyedekre kerüljön. A többi növényt megvédve a glifozáttól, egyszerűen csak vigyük fel a készítményt a borostyán felületére egy ecset segítségével. Minden esetben érdemes tapadásfokozót keverni a glifozáthoz, mert a borostyán viaszos leveléről könnyedén legurulhatnak a permetlé cseppek, így pocsékba megy a kezelés és a felszívódási felület is jelentősen lecsökken.

A BOROSTYÁN METSZÉSE, HA CSAK KORDÁBAN AKARJUK TARTANI

Ha nem a borostyán teljes kiirtása mellett döntünk, csak szeretnénk bizonyos keretek között nevelni, akkor a metszés a legjobb megoldás, melyet egyszerűen metszőollóval, vagy ágvágóval végezhetünk. Használjunk mindig éles eszközöket, hogy ne gyötörjük a növényt fölöslegesen. A metszés során tömörebb, élénkebb lombozatot nevelő borostyánt kaphatunk, viszont arra számítanunk kell, hogy a metszéssel intenzívebb növekedésre serkentjük a növényt.

Az öreg borostyánokat alaposabban is megmetszhetjük, aminek következtében új hajtásokat fog hozni, hogy újfent fiatalon tündökölve bebokrosodjon.

A NEM KÍVÁNT BOROSTYÁN KIIRTÁSA

A borostyán jól bírja a metszést, könnyen alakítható és szaporítható növény.

A szomszéd felől érkező borostyán zavaró hatását is metszéssel oldhatjuk meg. Természetesen a teljes eltávolításáról érdemes eszmecserét kezdeményezni a másik féllel. Az ügyet jogi útra terelni azonban nem kedvező, sőt nem is tehetjük meg, ugyanis a Ptk. nem rendelkezik a kúszónövények sorsáról, ezért a kellemes szomszédi légkör megtartása mellett kommunikálni szükséges az átnövő és zavaró borostyán kordában tartásáról.

Címkék: borostyán
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tovább erősítette relatív pozícióját a MATE a QS agrártudományi ...

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem az idei esztendőben is 151-200. helyezést ért el a világ egyik ...