TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.435,53 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.567,17 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 68.437,43 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.382,91 Ft (tonna)
Repcemag: 173.966,47 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.650,66 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,06000
USD: 358,25000
CHF: 403,53000
GBP: 463,15000
Hirdetés
A talaj kémhatásának vizsgálata házilag – Mutatjuk, hogyan kezdj bele!

A talaj kémhatásának vizsgálata házilag – Mutatjuk, hogyan kezdj bele!

Kiskert Kárkép - 2023.11.29

Ahhoz, hogy a termesztett növényeink kielégítő módon fejlődjenek és termést hozzanak, a számukra megfelelő talajba kell kerülniük. A kedvezőtlen talajállapot a termesztés sikertelenségét okozza. Ezt a talaj kémhatásának eltolódása is befolyásolja, amelynek vizsgálata házilag is elvégezhető.

Sokszor azt gondoljuk, hogy a termesztés sikere csak rajtunk és az időjáráson múlik, pedig ezeken kívül még számos tényező befolyásolja. Ilyen tényező lehet a talaj kémhatása.

A kémia óráinkon megtanultuk, hogy a kémhatást az erősen savastól, a semlegesen keresztül, az erősen lúgos kémhatásig, egy skálán tudjuk szemléltetni.

A termesztett növényeink körének nagy része a semleges körüli pH-n, míg némelyik az enyhén savas közegben érzi jól magát.

MIÉRT ROSSZ A SAVANYÚ TALAJ?

Manapság az az általános, hogy savanyodnak a talajaink, amely igen kedvezőtlen. A savas talajban csökken a talajélet, nehézfémek halmozódnak fel, amiket könnyedén fel tudnak venni így a növények, romlik a talaj szerkezete és ez termésromlást idéz elő. Ha feltételezzük, hogy a kertünk talajában valami félrecsúszott, végezhetünk talajvizsgálatot az erre szakosodott laboratóriumokban, amely a kémhatáson kívül még sok egyéb fontos információt tár fel a talajunkról. Egy gyors pH tesztet azonban mi is el tudunk végezni az otthonunkban.

A TALAJ KÉMHATÁSÁNAK VIZSGÁLATA HÁZILAG

  1. kísérlet:

A kerti sétánk során szedjünk mintát a kertünk talajából, minél több helyről, majd ezt jól keverjük össze. Egy befőttesüvegbe tegyünk a talajból néhány kanállal, majd adjunk hozzá fél pohár 20%-os ecetet. Ha azt tapasztaljuk, hogy pezsegni kezd a mintánk, akkor a talajunk lúgos kémhatású.

Ha viszont nem pezsgett, egy másik befőttesüvegbe helyezzünk a talajmintából és adjunk hozzá fél pohár desztillált vizet, majd fél bögre szódabikarbónát. Ha ekkor kezd el pezsegni, akkor savas kémhatású a talajunk.

Abban az esetben, ha egyik próbánál sem tapasztalunk semmit, akkor megnyertük a lottót, valószínűleg közel semleges kémhatású a talajunk.

  1. kísérlet:

Egy lábasban feldarabolt lilakáposztát pároljuk meg vízben. Miután kihűlt a káposztás víz, szűrjük le. Eközben a kertünk talajához öntsünk lehetőleg desztillált vizet, jól rázzuk össze, hagyjuk állni fél óráig. Ezután szűrjük le ezt is, majd öntsünk bele a leszűrt, lila léből. Ha rózsaszínné változik a mix, akkor savas a talajunk, viszont, ha kékes színű lesz, akkor lúgos kémhatású.

A talaj kémhatásának vizsgálata házilag – Mutatjuk, hogyan kezdj bele!

A SAJÁT KÍSÉRLETEM VIRÁGFÖLDDEL

Mindkét kísérletet elvégeztem virágfölddel. Az én esetemben az ecetes öntözés során enyhén buborékozott a talaj, amiből arra következtettem, hogy nagyon minimálisan lúgos a talaj. A lilakáposztás tesztnél készítettem egy citromleves és egy szódabikarbónás oldatot, így  láthatóvá vált, hogy működik a káposztaindikátor, viszont a talajléhez adva, nem, vagy csak alig változott el a színe, így nagy valószínűséggel a talaj semleges, vagy nagyon enyhén lúgos kémhatású.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ultrasekély tarlóhántás - LEMKEN Koralin 9

A humuszban gazdag talajok tárolják a vizet és tápanyagokkal látják el a növényeket, azaz termékenyek. Ez biztosítja ...