TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Mit köszönhetünk a földigilisztáknak?

Mit köszönhetünk a földigilisztáknak?

Kiskert Kárkép - 2023.11.22

Biztos mindenki hallott már arról, hogy az a jó talaj, amiben sok földigiliszta él. Ez az állítás helyes, de miért tartjuk hasznosnak a jelenlétüket és miért szükséges őket megvédenünk. Mit köszönhetünk a földigilisztáknak?

Hirdetés

Habár egy állat szépségversenyen nem sok esélyük lenne a dobogó felső fokára, mégis örülünk, ha eső után előbukkannak.

MIÉRT JÓ, HA SOK A FÖLDIGILISZTA A TALAJBAN?

A földigiliszták szaprofita élőlények, vagyis korhadékokkal, növényi maradványokkal és a talaj szerves anyagaival táplálkoznak, amelyet átdolgozva gazdagítják a talajt olyan tápanyagokkal, amelyet a növények tudnak hasznosítani.

A járataikat a testükből kibocsátott váladékkal tapasztják, amellyel egy erős falú járatrendszert alakítanak ki, így az nem omlik be. Ezzel a tevékenységükkel a talaj szerkezetét javítják és segítik a növények gyökeresedési folyamatait.

Az ürülékük pH 7, ami azt jelenti, hogy semleges kémhatású. Ez azért üdvös számunkra, mert a legtöbb növény a semleges közeli talajokat kedveli, így még ehhez a kedvező körülményhez is hozzájárulnak a földigiliszták.

Indikátorként működnek, tehát ha sok földigiliszta van a talajunkban, akkor a növénytermesztés számára is kedvezőek a feltételek.

Nem szeretik a talajművelést, mert rombolják a járataikat, a földfelszínre kerülve pedig a természetes ellenségeik prédájává válnak. Csapadékos időben aktívak, ekkor jönnek elő járataikból, de szárazabb időben visszahúzódnak az üregeibe és ott összegömbölyödve tartják magunkban a nedvességet.

Több fajuk is előfordul hazánkban. Azok, akik kibújnak a talajból, erősebben pigmentáltak, hússzínük van, így őket nem károsítja a napsugárzás. Ezek függőleges járatokat képeznek a talajban. Vannak olyan fajok, amelyek kevésbé pigmentáltak, a talaj mélyebb rétegeibe húzódva élnek.

A földigiliszták nemcsak a növények számára hasznos tápanyagokat tárják fel, de a talaj fizikai tulajdonságait is kedvezően befolyásolják, ezért óvjuk őket és körültekintően műveljük a kertünk talaját.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények – ...

Ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal ...