TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Így védd meg a növényeidet a téli hidegben!

Így védd meg a növényeidet a téli hidegben!

Kiskert Kárkép - 2023.11.19

A lombhullató növények biztonságos telelésének biztostásáról nekünk kell gondoskodni. A növények nyugalmi állapotban is végeznek élettevékenységet, ezért a fagyvédelemmel kell felvérteznünk őket.

FONTOS A NÖVÉNYEK HELYÉNEK HELYES MEGVÁLASZTÁSA

A fagyérzékenyebb növények számára a szeles, fagyzugos kertrészekre ültetés szinte egyenlő a halálos ítélettel. Az ültetés előtt legyünk körültekintők és válasszuk meg a legmegfelelőbb helyet az adott faj számára, hogy elkerüljük a kipusztulását.

A NÖVÉNYTAKARÁSRÓL

Növénytakarással óvjuk meg a kemény mínuszokat nem kedvelő növényeket. Ehhez választhatunk jó légáteresztésű zsákokat, melyek biztosítják a levegő és a nedvesség átjárást, azonban kellemesebb, egyedi mikroklímát alakítanak ki a növény számára. Ez a takarási módszer alkalmas a hirtelen tavaszi felmelegedés és visszahűlés közötti ingadozás átvészelésére is. A műanyag, zárt fóliát kerüljük, mert bepállhatnak alatta a növények.

Növénytakarás mulccsal

A fagyérzékeny növények tövét takarjuk lehullott lombbal, fűnyesedékkel, vagy akár szalmával. Ennek a mulcsnak az az előnye, hogy megtartja a levegőt a rétegei között, ami a legjobb a hőszigetelő. A mulcs az alatta lévő talajt védi a fagytól és közben megtartja annak a hőjét. Tavaszra a felhalmozott anyag lebomlik, így még tápanyagforrást is jelent a növénynek. Fontos, hogy beteg lombot sose használjunk erre a célra, mert innen könnyedén tudnak fertőzni a betegségek a következő évben.

Így védd meg a növényeidet a téli hidegben!

DÍSZFÜVEK VÉDELME

A pampafüvek a kertünk ékei. Ha szeretnénk, hogy így is maradjon, akkor meg kell védeni őket is a tél viszontagságaitól. A hideg beállta előtt kössük össze a leveleiket, hogy a tövükhöz ne tudjon eljutni a hideg csapadék és a hólé, amely miatt kirothadhat a gyökerük. Ezzel a módszerrel a hó terhelését is ki tudjuk küszöbölni.

Így védd meg a növényeidet a téli hidegben!

A fatörzs meszezésével megóvhatjuk a fákat a fagylécek kialakulásától.

AZ ÖRÖKZÖLDEKRŐL SE FELEDKEZZÜNK MEG.

A hótakaró alatt szenvedhetnek ezek a növények, és közben eldeformálódhatnak. Óvatosan verjük le egy seprű segítségével az örökzöldek hóterhét. Aszályosabb, fagymentes napokon öntözzük őket, hiszen ezek a növények télen is folyamatosan végzik az élettevékenységeiket.

Ezen munkálatok elvégzésével, tavasszal a kert új pompájában tud felébredni a hosszú téli szürkeség után.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Átalakuló erősorrend a napraforgó gombabetegségeinél – ...

Szántóföldi növénytermesztésünk a folyamatos változás korát éli! Nem csupán a piaci viszonyokhoz kell ...