TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
A kerti szerszámok karbantartása

A kerti szerszámok karbantartása

Kiskert Kárkép - 2023.11.17

A kerti szezon végéhez közeledve a növényeink biztonságban kezdhetik a téli pihenőjüket. Rengeteg munkát kellett elvégeznünk az évben, ami igénybe vette az eszközeinket. Elengedhetetlen, hogy a kerti szerszámok karbantartása megtörténjen a „téliesítés” előtt, hogy a következő évben is tökéletesen kiszolgáljanak minket. 

A kerti szerszámokkal végezzük a növényápolást és a talajmunkákat, ezért nagyon fontos azokat megfelelő állapotban tartani.

HOGYAN KEZDJÜNK BELE?

A földdel szennyezett eszközöket tisztítsuk meg mosogatószeres vízben, majd utána rögtön töröljük szárazra, hogy ne rozsdásodjanak be. A kötött talajon kertészkedőknek érdemes beáztatni az eszközöket tisztítás előtt, hogy maradéktalanul le lehessen mosni róluk a földet.

A kopott, életlen szerszámmal végzett munka minősége is romlik, ezért ne feledkezzünk meg az eszközök élezéséről sem, majd utána lenolajjal kenjük be, hogy ne rozsdásodjanak be, és már mehetnek is a téli pihenőjükre.

A tompa balta, fejsze csak bosszúságot okoz a használatakor. Ezek élét köszörűvel, flex-szel tehetjük tökéletessé.

A kerti szerszámok karbantartása

A fanyelű eszközöket csiszolópapírral átdörzsölhetjük, nincs is rosszabb, mint egy szálka a tenyérben, ezután kenjük be olajjal, így lesz igazán tartós a nyél.

A metszőollók, ágvágók élezését is elvégezhetjük ekkor. Az életlen eszközzel végzett metszéssel csak kínozzuk a növényeket. Érdemes beszerezni egy késélezőt, meg fogjuk hálálni magunknak. A tisztításuk elengedhetetlen, hiszen ezekkel az eszközökkel át tudjuk adni a betegségeket az egyik növényről a másikra. A mozgó részeket pedig kezeljük valamilyen kenőanyaggal, hogy a következő elővételkor is kinyíljanak és tudjuk azokat használni.

A fűnyírók, fűkaszák helytelen használata és tárolása balesetveszélyes lehet. Az eszköz igénybevétele után fontos mindent alkatrészének átnézése, karbantartása. A meglazult, törött részeket javítsuk meg, azonban ha komolyabb problémát észlelünk, érdemes egy szakavatott szerelőt felkeresni.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

NOVEMBER 28 – 30. között rendezik az ANImashEXPO kiállítást, az ...

Módosított időponttal, azaz 2024. november 28-30. között kerül megrendezésre a szakkiállítás a HUNGEXPO Budapest ...