TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Kivi a kertbe - Miért ne?

Kivi a kertbe - Miért ne?

Kiskert Kárkép - 2023.11.12

A kivit mindenki ismeri az áruházak polcairól. Amint a hazai szezonális gyümölcsök lekerülnek a pultokról, azonnal megjelennek a különlegesebbnél különlegesebb, távoli országokból származó termések sora. Ezek többsége trópusi eredetű gyümölcs, amik nem kedvelik a hazai klímát, kivételt képez ez alól a kivi. Ugye milyen jó lenne, ha a kivi a kertbe is megteremne? Lehetséges – mit kell tudni a kivi termesztéséről?

A KIVIRŐL

A hazánkban termelt gyümölcsöktől botanikailag is igen távol álló kivi szőrös, uborkaszerű termést nevel. Zselés állagú, vastag gyümölcshúsában sorakoznak az apró magvai. Különleges ízét sokan kedvelik, ráadásul a fogyasztása a magasvérnyomásos embereknek ajánlatos is. Magas beltartalmi értéke, főleg C-vitamin tartalma felülmúlja a legtöbb gyümölcsét.

Az otthon megtermelt gyümölcs mindig zamatosabb, édesebb, mint a bolti, így van ez a kivi esetében is.

A kivi hazája Kína, aminek déli részein nemzeti gyümölcs. Kínán kívül még Új-Zélandon termelnek nagy mennyiségben kivit. Maga a növény a küllőfolyondárok családjából származik, amiből sejthetjük, hogy a kivi kúszónövény.

Tudtad-e?

A nevét az Új-Zélandon őshonos bozontos tollazatú, bohókás kinézetű madárról kapta, amit akár egy nagyra nőtt, két lábon járó, csőrös kivinek is nézhetnénk.

Kivi a kertbe - Miért ne?

HOGYAN TERMELJÜNK KIVIT A KERTBE?

A hazánkban termelhető növények körét leginkább a tél választja meg. Ami kibírja a mínuszokat, annak jó esélye van nálunk.

A kivi mélynyugalomban akár a -25 °C-ot is elviseli, azonban rügyfakadás után az enyhe fagy is nagy károkat okozhat benne. Ha sikeresen akarjuk termelni, akkor el kell kerülnünk a fagyzugos helyekre való ültetését, ahol sérülnének a rügyek egy késő tavaszi fagynál.

Az eredeti hazájában a folyópartok környékén található nagy számban, amiből feltételezhetjük, hogy nagy vízigényű növény és a magas páratartalmú közegben szeret lenni, ezért a sok öntözés elengedhetetlen a termesztésénél. A kivi a nagy levelei miatt a szeles helyeken szenvedhet.

Mivel sekélyen gyökerezik, ezért fontos, hogy jó szerkezetű, laza talajba ültessük. Számára a legjobb a semleges kémhatású talaj.

Ahogy korábban említettem, a kivi kúszónövény, ezért ültetésénél gondoskodni kell a támrendszer kialakításáról. A kivivel összeköthetjük a kellemest a hasznossal, ugyanis felfuttathatjuk pergolára, vagy támasztó eszközre, amely térhatárolóként is működhet.

Jelenleg hazánkban nem ismert sem kártevője, sem kórokozója, így növényvédelmi szempontból semleges növénynek számít.

A KIVI KÉTLAKI NÖVÉNY

Ez mit jelent? A kétlaki növények esetében a porzós és termős virágok külön egyedeken találhatók meg, vagyis ahhoz, hogy a beporzás megtörténjen és termést is kapjunk, szükséges egy nőivarú és egy hímivarú egyed. A kivit emiatt úgy kell ültetni, hogy legyen legalább egy porzós és egy, vagy több termős csemete is.

Léteznek már öntermékeny fajták is, de ezek termésének mérete elmarad a hagyományos kétlaki változatától.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Termésbiztonságot fejlesztettünk – Növénykondicionálók a ...

Bár az elmúlt években már tapasztalhattuk, hogy a telek egyre enyhébbek, az idei február még ennél is extrémebb ...