TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Mikor kezdjünk bele a téli madáretetésbe?

Mikor kezdjünk bele a téli madáretetésbe?

Kiskert Kárkép - 2023.11.10

A tél közeledtével a madarak egyre kevesebb élelemhez jutnak. Azok a fajok, amelyek gyakran látogatják a kertjeinket, meghálálják, ha hozzájárulunk a hideg hónapok átvészeléséhez egy kis élelemmel. A cikk folytatásából megtudhatod, hogy mikor kezdj bele a madáretetésbe.

MIÉRT JÓ, HA MADARAK KÖLTÖZNEK A KERTÜNKBE?

A madarak nemcsak gazdagítják a kert faji sokféleségét, de természetes ellenségei a nem kívánatos betolakodóknak, a kártevőknek is. Emellett a nagy utálatnak örvendő és idegesítő legyeket és szúnyogokat is imádja a legtöbb madárfaj. Ahhoz, hogy a kertünk madárbarát legyen, ültessünk fészkelőhelynek alkalmas bokrokat, sövényeket. Olyan növénykört válogassunk össze, amely ősszel és télen is táplálékot biztosít nekik és nem utolsó sorban, legyen változatos, fajszámban gazdag a kert, ahova szívesen látogatnak apró vendégeink. A téli madáretetés pedig garantáltan oda fogja vonzani őket.

MILYEN MADARAKRA SZÁMÍTHATUNK A KERTBEN?

A madarak egy része nem kedveli a téli időjárást, ezért egy rövid időre itt hagynak minket. Azok a fajok, akik viszont itt maradnak velünk, továbbra is szívesen betérnek a kertjeinkbe a finom falatokért, ezért a tél közeledtével az egyik legfontosabb feladatunk, hogy a téli magevő vendégeinknek biztosítsunk elegendő élelmet az átteleléshez. A széncinkék az első felfedezők. Kis csapatuk gondos körültekintéssel beveszi a finomságokkal teli etetőt. A cinke egy magot elcsenve tovább is áll, majd jön a következő. Gyakori látogatásukat hamar észreveszi a többi madárfaj és megjelennek a tengelicek, a zöldikék, a meggyvágók, a házi- és mezei verebek, a kékcinkék. A nagy lakomában óvatlanul kiszórják az értékes falatokat az etetőből, de ezek sem mennek kárba, mert a balkáni gerle, az erdei- és a fenyőpinty szívesen csipegeti fel a földről azokat. A magevők sűrű látogatására felfigyelhetnek a ragadozó madarak is, akik megtámadhatják őket, de ez a természet rendje, ezért ne zavarjuk meg a támadásaikat.

Mikor kezdjünk bele a téli madáretetésbe?

HOVA ÉS MIKOR HELYEZZÜK KI A MADÁRETETŐT?

A madáretetés remek lehetőség, hogy kicsit jobban kapcsolódjunk a természethez. Mivel érdekes megfigyeléseket lehet tenni a madarak viselkedéséről és a fajok közötti hierarchiáról, ezért tegyük olyan helyre az etetőket, ahol ezt könnyen megtehetjük, s közben figyeljük azt is, hogy az arra tévedő rágcsálók és macskák ne tudják elérni. Az madáretetést pedig novemberben kezdjük el és a tél végéig folytassuk, sose hagyjuk abba, ha már elkezdtük. Kihelyezhetünk a madaraknak itatót is, ha szárazabb az időjárás.

MIT TEGYÜNK A MADÁRETETŐBE?

Rakhatunk az etetőkbe olajos magvakat, például napraforgót, tökmagot, mogyorót, tört diót. Készíthetünk, vagy meg is vásárolhatjuk a madárkalácsot, cinkegolyót, ami tulajdonképpen marhafaggyúba gyúrt magkeverék, amelyet kiakaszthatunk a madarak számára könnyen elérhető helyre. Az almát, amelyet felszúrhatunk az ágak végére, szeretik a rigók és harkályok. A fa alatt csipegető gerléknek, galamboknak, verebeknek pedig kiszórhatunk darált kukoricát.

MIT NE TEGYÜNK A MADÁRETETŐBE?

Amit kerüljünk el, az a sózott, olajos magvak és a füstölt szalonna. Kenyeret, morzsát pedig azért ne rakjunk ki nekik, mert a nedvesség hatására megpenészedhetnek.

A madarak a fáradtságos munkánkat azzal hálálják meg, hogy életet hoznak a kertbe a borongós téli napokon is. Ha odaszoknak hozzánk, nagy valószínűséggel ott is maradnak a melegebb évszakokban, így segítik a kártevők számának csökkentését. Emellett öröm nézni, ahogy önfeledten repkednek és falatoznak.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Növényvédelmi gépek és permetező drónok kötelező ...

A növényvédelmi gépeket – ide értve a permetező drónokat – gyártó és/vagy forgalmazó vállalatokat ...