TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Íme, néhány tipp a tökéletes komposzt elkészítéséhez!

Íme, néhány tipp a tökéletes komposzt elkészítéséhez!

Kiskert Kárkép - 2023.11.05

A kerti és konyhai hulladékok leghasznosabb felhasználása a komposztba való elhelyezés, aminek az előnye abban rejlik, hogy a kertművelés helyszínén készül, környezetbarát, olcsó és könnyen kivitelezhető. Lássunk néhány tippet a tökéletes komposzt elkészítéséhez!

A növényi maradványok rengeteg tápanyagot és szervesanyagot tartalmaznak, ezeket kár lenne elpazarolni. A fölöslegessé vált biomasszából készült komposzt előállításához levegőre és nedvességre van szükség. A kertbe való kijuttatásával felpezsdítjük a talajéletet, javítjuk a talaj szerkezetét és közben hasznos anyagokkal látjuk el a termesztett növényeinket.

MI A KOMPOSZT?

A komposztban a lebontást és a korhasztást apró talajlakó, rendszerint számunkra láthatatlan élőlények végzik, végül pedig sötét színű, nagy értékű tápanyagban és szervesanyagban gazdag földszerű anyagot kapunk, ami a növények számára könnyen felvehető és hasznosítható tápanyagforrásként szolgál.

A TÖKÉLTES KOMPOSZT ELKÉSZÍTÉSÉNEK SZABÁLYAI

Ha még nem kezdtünk bele a komposzt elkészítésébe, de szeretnénk, akkor az első feladatunk a megfelelő terület megkeresése, ami félárnyékos, nem túl meleg és szélcsendes. A kert egyik kevésbé kihasznált sarka tökéletes választás és, ha egy fa is áll ott, amely beárnyékolja, akkor az maga a főnyeremény.

A felgyülemlett növényi anyagokat rakjuk kis halomba a talajra, és úgy pakoljuk a rétegeket, hogy középen legyen a legmagasabb, hogy a víz le tudjon folyni róla. A komposzt érése levegőt igényel, ezért a falai jól szellőzők legyenek, mert levegőtlen környezetben rothadó folyamatok indulhatnak el benne, az ilyen komposztot kijuttatva káros lehet a növények számára és még büdös is. Nyáron pár hetente érdemes átforgatni a szellőzés és a különböző maradványok keverése érdekében. Amennyiben nagyon kiszáradna a forró, nyári napokon, akkor érdemes meglocsolni.

Általános szabály, hogy minél többféle növényi hulladékot teszünk rá, annál értékesebb tápanyagforrás és talajjavító anyag lesz a komposzt.

Íme, néhány tipp a tökéletes komposzt elkészítéséhez!

MIT TEHETÜNK A KOMPOSZTRA?

 • növényi hulladékok
 • faforgács, fűrészpor
 • összetört tojáshéj
 • szerves trágya
 • kisméretűre feldarabolt ágak, gallyak
 • talaj

MIT NE TEGYÜNK A KOMPOSZTRA?

 • (diófalevél) *
 • fenyőfélék tűlevelei
 • magot érlelt gyomok
 • beteg, fertőzött növényi részek
 • csont, hús, ételmaradék
 • mérgező anyagok

* Sokszor tették fel nekem azt a kérdést, hogy mi legyen a diófa levelével?

A kérdés jogos, mivel a dió egy juglon nevű, csírázásgátló vegyületet termel. A juglon viszonylag gyorsan lebomlik, ezért a komposztba is helyezhető, amennyiben vegyesen helyezzük el a többi növényi hulladék között. Így akár egy félév után is felhasználhatjuk a jól beérett komposztot.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fenntartható állatjólét

Több, jobb minőségi termék, új kutatásoknak köszönhetően. A fenntarthatóság összetett rendszer, amelyet a ...