TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Mi legyen a lehullott lombbal?

Mi legyen a lehullott lombbal?

Kiskert Kárkép - 2023.10.25

Örök kérdés, hogy mit kezdjünk a rengeteg levéllel, amitől megválnak a fák. A lomb rengeteg hasznosítható szerves anyagot ad nekünk, ezért kár lenne elpazarolni. A lehullott lombbal a kertünket gazdagíthatjuk.

Ősszel a fák pompás esztétikai élményt nyújtanak nekünk, persze sokaknak a rengeteget sepregetés jut eszébe róla, míg az összes levél elhagyja a fát. A lombhullás után fáradtságos munkával tudjuk csak eltakarítani a lombot, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy milyen értékes szerves anyagot nyújt nekünk a természet.

MIT TEHETÜNK A LEHULLOTT LOMBBAL?

Ha módunkban áll komposztálni, akkor a legjobb megoldás oda teríteni, viszont ha nincs rá lehetőségünk, akkor forgassunk be a talajba, hogy ott télen a növények számára értékes tápanyagforrássá alakuljon át. Ehhez a művelethez érdemes nitrogéntartalmú műtrágyát is adni, hogy elkerüljük a pentozánhatást. Ezen kívül kiváló takaró lehet a fagyérzékeny növényeknek, amelyekre felhalmozva otthont adunk a kertünk kisállatinak is.

Mi jelent a pentozánhatás?

Nitrogént akkor szükséges kijuttatni ősszel, ha sok növényi maradványt forgattunk be a talajba, ekkor ugyanis a lebontó mikroorganizmusok, a talajban lévő nitrogént használják fel a tevékenységeikhez, így a növényeknek nem marad elegendő belőle. Nitrogénhiányt idézhetünk elő így a növényeknél, ezt nevezzük pentozánhatásnak.

MIÉRT HULLAJTJÁK LE A NÖVÉNYEK A LEVELIKET?

A lombhullató növények ősszel az összes levelüktől megválnak, a telet teljesen csupaszon vészelik át, majd tavasszal új ruhába öltöznek. Amikor ezek a növények megérzik a hűvösebb idő beköszöntét, miközben csökkenni kezd a napsütéses órák száma, elkezdik lebontani a zöld színt adó klorofillt. Ilyenkor más színekért felelős pigmentek veszik át a főszerepet. A vörös és lila színt az antocián, a sárga, barna és narancs színt a xantofill és a karotinoidok adják. Ezeknek a pigmenteknek köszönhetjük ezeket a csodás színeket.

Mi legyen a lehullott lombbal?

Mielőtt lehullanának a levelek, a növény értékes tápanyagokat juttat vissza azokból a fás részekbe, köztük a nitrogént és a szenet, így ezek a következő év új leveleibe tudnak beépülni.

A levélalapnál, ahol leválik a levélnyél, egy olyan szövetréteg alakul ki, amely beforrasztja a sebet, ezzel megelőzve, hogy egy tátongó nyílás maradjon a fás részen. Ezután megtörténik a levélleválás és a növény csupaszon várja a hideg telet.

A lombhullató fásszárúak ezzel a stratégiával vészelik át a tél viszontagságait, így takarékoskodnak a vízzel, és emellett hatalmas szervesanyag utánpótlással gazdagítják a talajt. Szemben az örökzöldekkel, sokkal nagyobb energiaigényük is lesz a következő évi lombtömeg kinevelése miatt.

Mindenesetre a lombhullatók ezen tulajdonsága miatt sokak kedvenc évszaka lett az ősz, és milyen igazuk is van, szép a táj.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Gombafertőzés és toxinszennyezés a kukoricacsövön

A kukoricacsövet fertőző gombabetegségek állandó, évjárattól független veszélyt jelentenek a termés minőségére. ...