TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
5 tuti tipp, hogy megszabadulj a taracktól, a kiskertészek mumusától

5 tuti tipp, hogy megszabadulj a taracktól, a kiskertészek mumusától

Kiskert Kárkép - 2023.10.13

A tarackos növények körével igencsak meggyűlik a kiskertészek baja. A tarack olyan, mint a poloska, mindenhol tömegével jelenik meg, majd egyesélyes csatába hívja az ellenfelét, vagyis a kerttulajdonosokat. A cikk folytatásában 5 tuti tippet kapsz, hogy megszabadulj a taracktól.

A tarack a földfelszín alatt fut, melynek rügyein újabb hajtások alakulnak ki távol az anyanövénytől, így tudja behálózni a talajunkat. Ehhez a terjedési módhoz még ivaros szaporodásra sincs szükség, de természetesen maggal is képes magát reprodukálni a legtöbb tarackos növény. A kapálás során feldaraboljuk a tarackot, amely sok új növény létrejöttét eredményezi, ebből következik, hogy a baj nem kicsi.

5 tuti tipp, hogy megszabadulj a taracktól, a kiskertészek mumusától

A tarack módosult földalatti hajtás, melyen rügyeket találhatunk, ahonnan alkalomadtán kihajt a növény és elkezdi élvezni a napsütés adta lehetőséget a fotoszintézisre. Ráadásul olyan allelopatikus anyagot termel, amely más növények csírázását és fejlődését gátolja.

5 TUTI TIPP, HOGY MEGSZABADULJ A TARACKTÓL

  1. Csak akkor nyúljunk a földalatti hajtásrendszerhez, ha el kívánjuk távolítani az egészet. Ez a legjobb megoldás. A kiszedett tarack nálunk bejegyzett lakcímkártyáját helyezzük át a túlvilágra, de semmiképpen se a komposztra, vagy bárhova, ahol le tudna gyökerezni. A nem kedvelt szomszédhoz átdobni, sem jó ötlet, mert még visszaköszönhet.
  2. A folyamatos kaszálással kimeríthetjük a növény földalatti tartalékait, de ez egy kínkeservesen hosszadalmas művelet, amitől csak az érintett növény anyja fog csuklani hónapokig.
  3. Drasztikusabb megoldás az egész fertőzött rész felszántása, felásása, amivel ki tudjuk forgatni a növény tarackjait. Ezután a növényi maradványokat küldjük a purgatóriumba.
  4. A talaj teljes takarása esetén, minden ott élő növénytől megszabadulunk, de legalább a taracktól is. Terítsünk kartonlapot a fertőzött részre, majd két hét múlva vegyük le a fedést. Ekkor a fotoszintézistől megfosztott növény megperzselődik a Nap erejétől. Ismételjük a beavatkozást, ha szükséges.
  5. Kémiai eszközeink is vannak. A sok szitokszóval emlegetett totális gyomirtó szer, a glifozát, megoldhatja a tarackkal folytatott küzdelmünket. Mivel a növény ősszel már a tarackokba építi be a tartaléktápanyagait, a glifozát pedig a növényben a gyökér irányába halad, így az ekkor elvégzett kezeléssel a tarackok pusztulását idézzük elő.

Mérlegelni kell tehát minden megoldás esetében, hogy mit nyerünk és milyen áron, de ez egy ilyen aljas gyomnövény, akit mindezek az áldozatok nem érdekelnek.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kísérletekben bizonyított kertészeti technológiákat ...

A KITE Zrt. Derecskei Kertészeti Telephelyén nagyszabású gyakorlati bemutatót tartottak olyan kertészeti ...