TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 600 Ft
Benzin ára: 580 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 379,95
USD: 347,02
CHF: 393,67
GBP: 437,56
Hirdetés
Miért barnulnak el idő előtt a diófa levelei? Lejárt volna a diófák ideje?

Miért barnulnak el idő előtt a diófa levelei? Lejárt volna a diófák ideje?

Kiskert Kárkép - 2023.10.07

Lépten-nyomon azt látni, hogy a diófák rémes állapotban vannak. Meg se várták az igazi őszt, hogy átadják magukat a nyugalmi időszaknak, hogy fel tudjanak készülni a következő évre. Kétségbeesetten nézzük és találgatjuk, hogy miért barnulnak el a diófa levelei.

Miért néznek ki ilyen megdöbbentően rosszul a diófák?

Idén az őszi lombsárgulás a diófák esetében el fog maradni. Már most megbarnult, elhalt levelek szőnyege látható alattuk. Ez egy igazán aggasztó látvány, főleg abban az országban, ahol ilyen nagy jelentősége van a diónak. Nem is kert a kert diófa nélkül!

Egy évtizede nagy pánikot keltett a dió növényvédelmében a nyugati dióburok-fúrólégy megjelenése és elterjedése. Azt gondoltuk, hogy ez a legrosszabb, ami történhetett a diófákkal, de manapság a fejlesztő cégek törekednek olyan készítmények előállítására, amellyel biztonságosabban tudunk védekezni a fúrólégy ellen.

Most azonban egy kórokozóval kell megküzdeniük a diófáknak.

Azt gondolom, hogy a tavalyi évben átélt aszály számlájára lehet írni az idei év sikertelenségeinek egy részét. Tavaly legyengültek, idő előtt lehullajtották a leveleket a fák, és nem tudtak elegendő tápanyagot elraktározni az idei év fakadásához. A gyengült állapot pedig betegségeknek adott teret, amelyet még az időjárás is „megtámogatott”. A leveleken látható milliónyi kifehéredő közepű foltot a dió gnomóniás betegsége okozta. Ha egy kicsit közelebbről megnézzük, akkor a hajtáson is lehet látni besüppedő foltokat. A termésen azért nem látjuk a foltokat, mert azok a tavaszi fagy miatt létre se jöttek.

Miért barnulnak el idő előtt a diófa levelei? Lejárt volna a diófák ideje?

A gnomónia egy nagyon általános, nem igazán jelentős betegsége a diónak, de az idei év nyirkos, páradús időjárása felerősítette a fertőzést korai lomb- és gyümölcshullást okozott.

Mit tegyünk, hogy mentsük a menthetőt?

A gnomónia a fertőzött részekben telel át és innen fertőz tavasszal, ezért a lehullott levelet, termést és az egész fát kezeljük nagy lémennyiségű réztartalmú növényvédőszerrel ősszel, fagymentes napokon. A tünetes leveleket és a terméseket próbáljuk a lehető legmélyebbre elásni, elégetni, ha engedélyezi az önkormányzat, de az a legjobb, ha inkább kilőjük a Marsra. A fertőzött hajtások lemetszése természetesen a fa korától és a méretétől függ, így a nagyra nőtt fák metszésére csak a tériszonytól megkímélt, vállalkozókedvű diófa tulajdonosokat bátorítanám. Kisebb fák esetében egy jóképű létra is elegendő lehet.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Jövő évi vetési tervek – életbe lépő új vetésváltási és ...

Az Európai Bizottság nemrég egyértelművé tette: 2024-re nem teszi lehetővé a tagállamok számára, hogy ...