TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Érdemes-e fenyőt ültetni a kertbe?

Érdemes-e fenyőt ültetni a kertbe?

Kiskert Kárkép - 2023.09.24

A fenyő különleges erdei árnyékot kölcsönöz a kerttulajdonosoknak. Leginkább szoliter fának szokás nevelni az örökzöld lombú fákat, de mielőtt elindulnánk a faiskolába, gondoljuk át, hogy megéri-e fenyőt ültetni a kertbe.

A fenyőkről röviden

Az északi erdőségekből származó fenyők adaptálódtak a szélsőséges hideghez, a jeges szelekhez, és a szárazsághoz. Az északi fajok kúpformát öltenek, ezzel is elősegítve, hogy a télen lehullott hó ne tudjon halmot képezni a lombozaton, melynek súlya alatt komoly sérüléseket szenvedne. A levelek is a hó miatt formálódtak tűvékonnyá, melyeken viszonylag kevés gázcserenyílást találunk. Ennek oka az, hogy a fenyő a legkevesebb vízveszteséggel vészelje át a párologtatást az aszály idején. A tűlevelek vastag, viaszos rétege is ezt a célt szolgálja.

Nem minden fenyő örökzöld!

A lombhullató fák nagy luxust engednek meg maguknak azzal, hogy ősszel eldobják a leveleiket, hiszen hatalmas energia újra kinevelni azokat tavasszal. Azonban ennek is megvannak az okai.

A fenyők közül a vörösfenyő is lehullajtja a lombját ősszel, mivel olyan területről származik, ahol igen komoly szárazság van télen is.

Ezek alapján megállapíthatjuk, hogy a fenyők olyan körülményekhez alkalmazkodtak, amelyek a hazai klímánktól igen távol állnak. Természetesen vannak olyan fajok, amelyek kiválóan érzik nálunk magukat, mint például az erdeifenyő.

A fenyők talajáról röviden

A fenyők tűlevelének viaszossága előny a fának, de átok a talajának. A levelek rengeteg ideig megmaradnak, nagyon lassan bomlanak le a talajon, ezért az évek alatt lecserélődő idősebb levelek szőnyeget alkotnak a fenyő alatt. A lassú bomlásnak köszönhetően a fenyőerdőkben a talaj nem túl termékeny, emiatt a fenyőfák gyökérzete a felszín közelében fut, mélyebbre nem hatol, mert ott hiába keresné a tápanyagot (a fagyos földben amúgy is nehéz lenne).

Érdemes-e fenyőt ültetni a kertbe?

Akkor érdemes-e fenyőt ültetni a kertbe?

Manapság gyakori kép, hogy az örökzöld fáink, bokraink barnulnak, elszáradnak. Ennek részben az az oka, hogy a tavalyi aszály megkínozta a növényeket, de azt is be kell látnunk, hogy ezek a növények nem a mi klímánkra valók. A fenyő gyökérzete ráadásul a felszín közelében húzódik, így kevés esélyt ad a környékén élő növényeknek a víz- és a tápanyagfelvételben. A tűlevelek savanyítják a talajt, amelyet kevés növény visel el.

Fenyő alá ültethető, savas talajt kedvelő növények:

  • gólyaorr
  • páfrány
  • zanót
  • rododendron
  • hortenzia
  • erdei szamóca
  • sarkantyúka
  • erika

Természetesen nem elrettenteni szeretném a kerttulajdonosokat a fenyő ültetésétől, viszont érdemes utánaérdeklődni a fajok eredetének és az igényeinek, hogy ne érjen minket csalódás.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

KMNP – Véget ért a legeltetési szezon, zajlik a behajtás, ...

Lassan visszatérnek a legelőkről az istállókba a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében élő ...